Sari la conținut

Despre ASR-ESP

Postări Recomandate

• Răspunsuri 99
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

@CristiZ, bine ai venit pe si mai ales in randul posesorilor de Dustere. O sa vezi pe parcurs ca topicurile dublate/triplate si intrebari puse de 10 ori ingreuneaza foarte mult colectarea informatii

Seba, din cate am auzit (din mai multe surse), la coborare, mai ales la cele cu inclinatie mare, se recomanda ESP ON tocmai din cauza ABS-ului

Anti-lock braking in “LOCK” mode (vehicles equipped with ABS) When “4WD Lock" mode is active, the ABS switches to off-road mode. In this case, the wheels may lock intermittently to achieve better

Posted Images

Am avut si eu un bmw ursulet, pe asfalt nu am simtit niciodata subvirare, pe macadam da, la accelerari bruste cu bracare. Adevarul e ca avea suspensie sport.

Scenariul pe care il spui tu un esp trebuie sa-l rezolve simplu, prin franari succesive pe rotile corespunzatoare. Vezi de exemplu esp in actiune la testul elanului, unde la evitarea initiala ar fi o subvirare, apoi balans care duce la o supravirare. ESP intotdeauna stie in ce directie s-a pierdut controlul, are un senzor de rotatie al masinii, si unul de rotatie al volanului, astfel calculeaza directia reala a masinii fata de directia dorita, si poate frana rapid pe roata al carei franare care ar aduce masina pe traiectorie.

Solenza aceea avea cam 10000 km cand am avut accidentul, si daca stau bine sa ma gandesc cred ca stiu de ce a supravirat: curba se inchidea un pic la jumatate, carosabilul era ud, si soferul a intrat un pic tare in curba. In momentul cand a vazut ca se inchide curba a lasat acceleratia, fapt care a dus la un transfer de masa de pe spate pe fata, care a dus la pierderea aderentei pe spate. Este vorba de o curba pe urcare Cluj spre Feleac, unde se intra la restaurant Aroma.

Cat despre scenariul pe care zici ca l-ai experimentat intr-o iarna, probabil ai reactionat corect dar tarziu. O vreme am facut poze la o scoala de pilotaj si am vazut diferenta intre aceleasi manevre, dar aplicate la timp si scoteau masina, sau aplicate cu fractiuni de secunda mai tarziu, si o bagau intr-un balans tot mai mare pana o pierdeau.

ESP-ul e capabil sa reactioneze la timp, si diferit de sofer, adica poate frana doar o roata.

Ori n-ai mers suficient de tare cu BMW-ul pe asfalt ori te-ai obisnuit sa-i dai pedala cand subvireaza, din reflex :ahappy: Sunt perfect de acord cu tot ce ai zis aici. Vreau doar sa completez remarca despre experinta mea cand am pierdut controlul: ai dreptate, am reactionat tarziu si exagerat fiindca eram foarte relaxat si (gresit) convins ca am o viteza rezonabila. Cand am simtit ca derapez deja era prea tarziu si m-am speriat. Am tras de volan prea tare + am dat drumul la acceleratie brusc (alta greseala daca ma intrebi pe mine) si a urmat o serie de drifturi stanga-dreapta la 80km/h pe gheata. Cu greu am reusit sa tin masina pe sosea si cu greu m-am abtinut sa nu patez scaunul :no: . Absolut m-ar fi ajutat un ESP in situatia asta (dar si mai mult m-ar fi ajutat prudenta la volan). Insa eram la volanul Loganului si m-am descurcat prin singura tehnica pe care o cunosc in situatii de genul asta: rotile din fata trebuie sa fie permanent pe directia in care vrei sa mearga masina, chiar daca ea o ia putin in laturi. Tehnica asta m-a mai scos o data din bucluc cand am prins polei iarna asta cu BMW-ul (care nu are nici el ESP): la iesirea dintr-un sens giratoriu am accelerat ceva mai tare dar a plecat spatele foarte brusc. Din nou m-am speriat si am tras prea tare de volan initial si am intrat in derapaj in sens invers. Inca am mai avut spatiu sa continui derapajul in sens (norocul meu). Am facut jumate de sens in drift, de data asta fara sa ud scaunul fiindca stiam mai bine ce fac :). Banuiesc ca soferii care asteptau sa intre in sens au zis toti: "uite si la nebunu asta!", iar eu eram cu pulsul la 200 ca tocmai ce era sa musc dintr-o balustrada :hmm: . Ce sa zic, din experiente dinastea am invatat sa conduc domol si sa scot consumuri de 4,9. Zici ca esti stapan pe situatie, dar ocazional vine drumul si-ti da cate o "palma" de nu te vezi exact atunci cand te astepti mai putin.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sistemul HSA (hill start assist) tine de ESP. Atata timp cat nu dezactivezi ESP-ul de la buton, el se va activa automat in momentul in care esti oprit intr-o panta/rampa, cu ambreiajul si frana apasate. In momentul in care vei da drumul la frana vei observa ca masina ramane pe loc. Dupa aproximativ 2 secunde, daca nu faci nimic in afara de a ridica piciorul de pe frana, HSA-ul se va "dezactiva" progresiv. Acelasi lucru se va intampla si in momentul in care apesi acceleratia.

Si deci, daca nu exista butonul ESP,cum activez/dezactivez hill start assist?

Link spre post

@razvanpat: am patit si eu din astea cu bmw-ul, si m-am bucurat ca am scapat cu bine. oricum, insa sunt nelamurit daca la duster esp-ul este si pentru supravirare, nu stiu de ce tot insista in carte pe subvirare. De cand am facut pozele la scoala de pilotaj mi-am dorit sa-mi fac si eu la logan un mecanism care sa permita alunecarea puntii spate pentru exercitii de supravirare, cam asa http://4.bp.blogspot.com/_upFpnAFBofc/S-sCAH4qCCI/AAAAAAAAFng/lGt2TFLupaE/s1600/DSC_7790-772293.jpg sau o versiune mai simplificata (cate o tava de plastic sub fiecare roata spate)

Uite inca o supravirare nasoala:

@stefanudrea: probabil la 4x2 poti sa-l dezactivezi definitiv prin legare pe mufa obd cu softul de la renault, ddt - dar de ce vrei sa-l dezactivezi? E mai usor sa de obisnuiesti cu el asa cum e...

Editat de ambvision
Link spre post

Ar trebui sa fie activa, la mine scrie de ea si in manual. Insa functioneaza numai cand esti in panta mai mare, bagat in viteza, cu ambreiaj si frana apasate.

Lasi frana si simti ca masina sta franata 2 secunde.

Nu am manualul la indemana sa-ti zic pagina, e in masina.

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...