Sari la conținut

Intrebare legata de regenerarea DPF-ului

Postări Recomandate

• Răspunsuri 100
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Am mai aflat niste informatii mai tehnice despre regenerarea DPF-ului la Duster. (Pentru pasionatii de DPF, daca exista asa ceva ) Regenerarea DPF-ului are 2 faze. 1. Faza pregatitoare In aceasta

Eu ma ghidez după o regulă simplă: motorina este mai ieftină decât injectoarele, turbina, egr, filtrul de particule și orice alt ungher ce s-ar putea îmbâcsi în urma mersului subturat   Trimis de p

Regenerarea automata o poti evita mergand turat cu masina sau scoasa la drum lung si mers la 3500 rpm. astfel eviti sa se apuce masina sa regenereze cand vrea ea

Posted Images

Fiind proaspat posesor de Duster diesel, caut informatii referitoare la functionarea si autoregenerarea filtrului de particule.

Cei mai in masura pentru informatii sunt posesorii de Duster diesel!

De aceea, am rugamintea sa postati informatiie de care am nevoie!

Multumesc!

Incearca sa citesti acest topic de la inceput... ca sa nu mai repete lumea ce deja a fost scris.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • 3 months later...

Am mai aflat niste informatii mai tehnice despre regenerarea DPF-ului la Duster. (Pentru pasionatii de DPF, daca exista asa ceva :) )

Regenerarea DPF-ului are 2 faze.

1. Faza pregatitoare

In aceasta faza, dupa ce senzorul din DPF sesizeaza o incarcare a filtrului peste X%, calculatorul de injectie comanda inca o injectie de motorina, pe miscarea de detenta a pistonului. (deci, din 4 timpi, el in 2 injecteaza!) Astfel, acesta cand revine in capatul cu supape, impinge pe evacuare, pe langa gazele nearse si o cantitate de motorina.

Aceasta imbiba incet incet particulele depuse in DPF, si incepe sa arda mocnit, ridicand temperatura evacuarii undeva intre 300-400 grade celsius.

Cand temperatura de regenerare pe evacuare este optima incepe

2. Regenerarea propriu-zisa

In aceasta faza, calculatorul de injectie isi schimba parametrii din nou, astfel: Limiteaza injectia in rampa principala (de acolo si sesizarea scaderii de putere), incepe sa injecteze motorina puternic in evacuare prin al 5-lea injector, si cel mai interesant,

EGR se inchide, iar aerul suflat de turbina ajunge cam 50% in motor si 50% direct pe evacuare! (orice ardere, inclusiv cea a particulelor din DPF) are nevoie de oxigen, nu? In mod normal nu ajunge oxigen deloc pe evacuare.

In acest moment incepe arderea particulelor, evacuarea ajunge la temp de 600-700 grade celsius, iar gazele pe care motorul le mai sufla cu greu imping afara particulele arse.

De aceea se recomanda mersul constant si in ture in timpul regenerarii. Pentru ca in ture joase, nu reuseste motorul sa impinga destul oxigen ca sa arda complet particulele, si presiunea din exacuare nu reuseste sa le elimine din DPF complet.

Dupa ce sesizati ca regenerarea s-a terminat, nu inchideti imediat motorul. Chiar daca temperatura la bord arata 4 pavele (pentru ca motorul nu a livrat cine stie ce sarcina..nici nu a avut cum), turbina si evacuarea sunt incinse mult peste limitele de functionare normale ( 90-100 grade celsius - pentru ca ele au facut toata treaba) si este recomandat sa lasati ansamblul sa ajunga cumva natural la un echilibru termic.

DPF este considerat consumabil de catre producator si permite un numar LIMITAT de regenerari. Acesta difera de stitlul de mers, si daca regenerarile s-au facut corect.

Cand se aprinde acel bec in bord, el a atins acea limta si teoretic trebuie schimbat.

Ce se face la service cu regenerarea fortata, este wax-albina. Mai tine 2-3 si apoi iar se colmateaza. Acel fagure ceramic este deja ars, si si-a perdut proprietatile.

Ce se poate face in aceasta ultima instanta? 1. Se schimba - aprox 1200euro. 2. Se elimina complet de pe masina, si se reprogrameaza ECU sa uite de el - aprox 300 euro.

Drumuri bune!

• Like 4
  • Mulțumesc! 1
Link spre post

Am cochetat cu ideea anularii DPF, dar mai trec la ITP la gaze, pe bune ?

Alta intrebare a mea e: dupa eliminare DPF, voi scoate si eu acel fum negru pe evacuare la accelerari mai violente ca si celelalte diesele fara DPF ?

Link spre post

1. Evident NU be bune

2. NU neaparat. Fumul negru dat de motoarele diesel pe evacuare are mai multe cauze:

- cand in motor amestecul stoichiometric (aer-motorina) nu este corect, adica nu intra destul oxigen, si nu se face arderea completa. -> verificare furtune turbo, admisie

- cand apare o uzura a segmentilor, si patrunde ulei in amestecul de compresie -> banuiesc ca nu e cazul, iti trebuie ceva km la bord. In plus fumul ala e albastrui asa, nu neaparat negru

- cand uleiul nu este schimbat la timp, se fluidifica foarte mult (normal, patrunde pe langa segmenti)

- cand unul dintre injectoare este infundat (sau mai multe), celelalte incearca sa suplineasca, si amestecul stoichiometric nu mai este corect (aer-motorina).

Daca motorul tau functioneaza in parametri normali, nu va sufla fum negru la accelerari bruste.

Link spre post

Legat de fumul negru tin sa contrazic, dar doar nitel. In mod normal maslina mea nu scoate fum negru la mers normal de strada. Dar spre exemplu asta iarna cand am fost prin munti si pe drumuri in care am mers in ture joase dimineata la plecare cum acceleram mai tare cum lasam negru in spate. Fenomen care a aparut pentru cateva minute dupa care s-a curatat si a revenit la fum normal.

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere.

• Inregistrare/Autentificare

Pentru a putea posta, te rugam sa te inregistrezi / autentifici.

• ForumDuster.ro pe Facebook

• Topicuri

• Postări

• Știe cineva dacă se pot activa și alte funcții în afișajul de bord? M-ar interesa de ex temperatura ulei, presiune exacta roti etc.
    • Salutare, Amortizoarele se inlocuiesc pereche pe axa,asa ca trebuie sa le schimbi pe ambele punte spate. Te sfatuiesc sa pui amortizoare OE sau Monroe.Ambele sunt agreate de Renault.La 4x4,amortizorul are flansa fixa cod 543A06915R, trebuie 2 bucati.Se inlocuiesc cu masina pe elevator sau pe canal.Operatia dureaza in jur de o ora per roata.Se lucreaza sub autovehicul spate si in portbagaj.Atentie la scoaterea arcului de pe amortizorul vechi si montat arc pe amortizorul nou.Trebuie presa si banc de lucru pentru evitarea accidentelor de munca.                                                Service „Bun si Ieftin” nu exista.Ieftin doar la un mecanic care ti le schimba in fata porti ,cu lucru pe genuchi.                   Atentie, dupa inlocuirea amortizoarelor pe axa spate,la 4x4,este recomandat sa se faca geometria rotilor si vei vedea ca sau schimbat valorile fata de cele din fabrica.   Spor la treaba    
    • Salutare! Am o Dacia Duster 2 1.6 SCE 4×4, fabricată în 2018, și am observat că un amortizor de pe puntea spate are scurgere de ulei, deci cel mai probabil este compromis și trebuie înlocuit. Situația curentă: Amortizorul spate prezintă pierderi de ulei/gaz și necesită înlocuire. Întrebări pentru comunitate: Ce coduri OE originale ați folosit sau știți sigur că sunt corecte pentru amortizoarele spate la Duster 2 4×4 (2018)? – Am identificat ca posibil corecte codurile 562107298R și 562103964R; confirmă cineva din experiență? Ce producători aftermarket recomandați pentru amortizoarele spate pe acest model? – Mă interesează experiențe reale legate de fiabilitate și comportament în timp. La schimbarea amortizorului spate, ce alte piese ați înlocuit sau recomandați să fie verificate / schimbate preventiv? – flanșă superioară? – burduf de protecție și tampon de limitare? – bucșe de prindere / șuruburi? – alte elemente specifice punții spate la Duster 2 4×4? Recomandați un service bun și ieftin pentru înlocuirea lor în București? Orice informație din experiență directă este binevenită. Mersi mult!
    • Iar pentru cine doreste atasez si procedura din care au fost date cele doua poze, dar sunt mai multe:
    • Am un bun prieten care lucreaza pentru un producator de transmisii /cutii de viteze, mi-a oferit multe date, cifre si cazuri concrete referitoare la schimbul de ulei, span, uzura componentelor, reclamatii, etc. ..., ceea ce am scris (inclusiv cu bold) ramane valabil. Repet, depinde care este cauza acelui "zgomot deranjant", functie de aceasta se poate schimba si demonta /monta mai putin sau mai mult si sper sa nu ajungi la acele saibe =pozitia 17 (pe care le-ai mentionat si insistat cu ele) pentru ca atunci destul de probabil ca vei mai avea cateva "provocari" (si nevoie de mai multe extrase din Dialogys), iti doresc sa fie ceva simplu si usor de identificat si schimbat, plus ca important poate sa fie asa cum am scris si identificarea cauzei radacina (nu doar "constatarea" si schimbarea componentei defecte). Spor si bafta!
  • Creează nouă...