Sari la conținut

Intrebare legata de regenerarea DPF-ului


Postări Recomandate

In primul rand vreau sa imi cer scuze daca am postat in o sectiune gresita.

 

Sunt interesat sa achizitonez un Duster 4x4 echipat cu motorul de 1.5 dCi 110CP, intrebarea mea este legata de modul in care sa face regenerarea filtrului de particole si daca exista riscul contaminarii uleiului cu motorina. Alternativa la Duster era Mitsubishi ASX, dar din cate citesc pe net, masina are probleme destul de mari cu patrunderea motorinei in baia de ulei.

 

Va multumesc,

Hagiescu Mihai

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 100
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Am mai aflat niste informatii mai tehnice despre regenerarea DPF-ului la Duster. (Pentru pasionatii de DPF, daca exista asa ceva ) Regenerarea DPF-ului are 2 faze. 1. Faza pregatitoare In aceasta

Eu ma ghidez după o regulă simplă: motorina este mai ieftină decât injectoarele, turbina, egr, filtrul de particule și orice alt ungher ce s-ar putea îmbâcsi în urma mersului subturat   Trimis de p

Regenerarea automata o poti evita mergand turat cu masina sau scoasa la drum lung si mers la 3500 rpm. astfel eviti sa se apuce masina sa regenereze cand vrea ea

Posted Images

In primul rand vreau sa imi cer scuze daca am postat in o sectiune gresita.

 

Sunt interesat sa achizitonez un Duster 4x4 echipat cu motorul de 1.5 dCi 110CP, intrebarea mea este legata de modul in care sa face regenerarea filtrului de particole si daca exista riscul contaminarii uleiului cu motorina. Alternativa la Duster era Mitsubishi ASX, dar din cate citesc pe net, masina are probleme destul de mari cu patrunderea motorinei in baia de ulei.

 

Va multumesc,

Hagiescu Mihai

Nu tre' sa-ti ceri scuze caci topicul este deschis la sectiunea care trebuie.

Regenerarea filtrului de particule se face cu ajutorul celui de-al 5-lea injector care pulverizeaza motorina direct in filtru.

Regenerarea se face, in mers, la o viteza constanta cu o turatie mai mare de 2500 rpm.

Nu exista nici un risc ca uleiul sa fie contaminat cu motorina

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Sa zicem ca nu mergi constant cu 2500rpm ce se poate intampla?Cum se mai face regenerarea?Trebuia sa puna un martor in bord si cand se aprindea mergeai cu 2500rpm sau mai mult pana se regnera complet..

 

Sent from my HTC Vision using Tapatalk 2

 

Calculatorul ştie concret când trebuie sa facă regenerarea. Condiţia că el sa facă regenerarea este sa aibe o plajă de mers constant peste 2500 rpm. Dacă scăzut sub 2500 in timpul regenerarii nu e o problema. Problema, pentru filtru, este atunci când se opreşte motorul in timpul regenerarii. Dar asta se întâmplă extrem de rar...

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Grija iarna la DPF!

Regenerarea incepe doar cand motorul este la temperatura optima de functionare (4 pavele), ceea ce iarna se intampla mai rar pe drumuri scurte prin oras. In plus, mersul "bara-la-bara" contribuie cel mai mult la incarcarea DPF-ului. Recomandarea este ca o data pe luna sa se faca un drum de 10 km cu 2500-3000 rot/min constant pentru curatare.

Ca sa nu opriti motorul in timpul regenerarii, atentie la pozitia turometrului la relanti (fara A/C pornit). Daca sta mai sus decat de obicei, adica aproape de 1000 rot/min, regen. este activa inca.

Exista si un martor in bord pentru DPF, dar daca apuca sa se aprinda, atunci e o problema! DPF este colmatat, si trebuie regenerare fortata din CLIP la service. Nu se recomanda mersul turat pentru a stinge becul (Asa mi-au zis la service, acuma nu stiu daca e adevarat sau vor si ei sa mai faca de un suc :) )

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • 1 month later...

Va salut.Am o intrebare putin mai ciudata in legatura cu regenerarea DPF.Cum as putea sa imi pun un led in bord pentru a vedea cand se activeaza regenerarea?Sub masina este al cincelea injector din cate am inteles.El este pornit numai cand are log regenerarea.Stie careva care fire duc la injector.Ma gandesc asa imi pun un led in masina si la activarea injectorului se aprinde ledul si imi dau seama ca regenerarea a inceput.Nu dati cu pietre daca am gresit.Va multumesc mult ! :ahappy:

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.



  • Susține forumul

    Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

    și vei susține forumul.

    Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

    De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere.

  • Inregistrare/Autentificare

    Pentru a putea posta, te rugam sa te inregistrezi / autentifici.

  • ForumDuster.ro pe Facebook

  • Topicuri

  • Postări

    • Eu am cerut.o la predarea masinii.E o hârtie A4.
    • Intervalele si ce se schimba/verifica la revizii exista in fisa de intretinere pe care o primesti la cumparare. Cred ca poti sa ceri o fisa de la dealer inainte.
    • Pentru ca in curand se va face un an de cand ma dau cu Portocala Turbata, mi s-a parut momentul potrivit sa postez o statistica pentru pasionati.  Si avem asa: RCA pe un an B8, "decat" 1022 lei, CASCO 548 euro (2740 lei), ambele la Omniasig. In anul care a trecut am ars dupa bonurile de benzina 1406,25 litri de zeama de dinozaur, la un cost modic de 9979,66 lei. Raportat la cei 16900 km parcursi rezulta un consum mediu anual de 8,32 la suta de kilometri parcursi. Mi se pare decent, raportat la puterea motorului si la aerodinamica tip caramida. Dupa cum am mai spus, in momentele respective, comportamentul masinii in afara asfaltului e mai mult decat onorabil si stiu sigur ca poate mult mai mult decat sunt eu capabil sa cer de la ea. Motorul mi se pare in continuare cireasa de pe tort, silentios, rafinat, iar felul in care trage in sarcina este incredibil. Scaunele, chestia care mi s-a parut cel mai aiurea dupa ce am luat masina si imi amintesc ca la primul drum lung ma durea groaznic genunchiul drept si spatarul scaunului parea ca in loc sa ma sustina ma impunge... Din fericire ne-am impacat exact la timp pentru tura pe care am facut-o 6 luni mai tarziu prin Europa, in care n-am avut probleme nici dupa 600 km condusi intr-o zi. Despre comportamentul transmisiei integrale a masinii in off-road pot doar sa spun ca mi sa parut mai mult decat capabila pentru ce am cerut eu de la ea. Adica indiferent de coclaurile, dealurile sau noroaiele in care am bagat-o, a fost in stare sa ma scoata fara prea mare deranj ... Nemultumiri dupa un an, sunt putine, iar cele care sunt se leaga de comportamentul timoneriei, ambreiajului, transmisiei, (nu m-am prins inca care din cele trei e de vina) in situatii de condus "sportiv" cu schimbari rapide si agresive de trepte. Am avut o perioada destul de lunga dupa cumparare, cand mi se parea ca nu mai stiu sa conduc si aproape fiecare schimb de treapta era insotit de o smucitura!  Dupa multa lectura on-line am inteles ca nu sunt chiar prostul clasei la condus si ca mai sunt si altii care experimenteaza aceeasi problema!  Pana la urma am inteles cum "vrea" Dusterica sa fie condus si am facut pace! Iar acum ma bucur de el in fiecare zi chiar si in aglomeratia nebuna a Bucurestiului.
    • Salut. Știe cineva să îmi spună unde găsesc intervalul de revizii în garanție și ce anume se face? Am descarcat manualul dar nu am găsit ce caut. Încerc să îmi dau seama dacă e mai convenabil cu rate și totul inclus 5 ani.
×
×
  • Creează nouă...