Sari la conținut

Resoftare Dacia Duster1.5 dCI

Postări Recomandate

Nu prea am inteles mare lucru din ultimele mesaje, dar am impresia ca @marinel este de parere ca ansamblul de ambreiaj din Duster face fata fara probleme unor solicitari mult mai mari decat cel standard (pentru care a fost proiectat). In acest caz sunt de acord cu el.

Amabreiajul a fost proiectat pentru (sa zicem) 1 milion de cuplari-decuplari sub o anumita sarcina (in treptele mai mici sarcina fiind cel mai mare).

Un sofer bun care mai si cunoaste principiul functionarii ambreiajului va avea grija ca in momentul cuplarii-decuplarii socul (sarcina) asupra discului sa fie cat mai mic si timpul de expunere cat mai scurt. Astfel se poate prelungi durata de viata ansamblului ambreiaj chiar si cu 50%, adica faci 150k km in loc de 100k pentru cat a fost proiectat.

Bineinteles cu un cuplu mai mare discul poate fi bruscat mult mai "eficient" daca scopul tau este sa-l distrugi. Dar in cazul "soferului bun" nu se pune problema, el tot va face vreo 120k km si cu masina tunata.

In off-road ambreiajul este supus unor socuri repetate, sustinute, deci ansamblul este mult mai intens solicitat decat pe asfalt. In 100 km de mers pe teren accidentat din punct de vedere al ambreiajului ti-ai consumat (sa zicem) 1000 de km de mers pe asfalt. Dar acest calcul se face la fel atat in cazul masinii stoc cat si in cazul masinii tunate.

Concluzie: nu tuningul iti distruge ambreiajul ci modul/regimul de utilizare impreuna cu utilizatorul. Eu recomand tuturor soferilor care vor sa-si faca tuning motor de orice fel sa se documenteze inainte, sa-si cunoasca masina si subansamblele ei - sa citeasca forumurile de specialitate unde problema ambreiajul este dezbatut mult mai detaliat.

Paste Fericit tuturor!

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 36
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Schimbarea prematura a ambreiajului are mai multa legatura cu utilizarea incorecta decat cu cresterea cuplului din soft cu 25% . Un sofer mai putin talentat va schimba ambreiajul mult mai repede decat

Pe masina veche am facut aproape 50.000 km dupa resoftare si n-a avut nici pe dracu nici ambreiajul si nici altceva(totul ok la ITPuri,etc) si nu sunt vreun sofer "pro" sau cu milioane de km la bord..

scuzele de rigoare daca am facut referire la offroad probabil din graba si neatentie dar nu mai conteaza in schimb cu afirmatia ta de mai sus nu sunt total deacord si iti spun si de ce: -cuplarile t

Posted Images

Si acum vine intrebarea mea: cu ce este diferit Duster-ul de Logan sau alte marci auto? Vad tot felul de discutii pe forum despre uzura ambreiaj, pierdere garantie, update-uri etc si toate cu legatura la tuning. Pe alte forumuri gasim mii de masini cu cresteri de putere mai mari de 15-20% si fara sa aiba posibilelel probleme enumerate aici.

Link spre post

De unde 10%? Marja fabricantului în dimensionarea unui ansamblu de asemenea importantă mi se pare prea mică. Ştiu f multe situaţii, subansamble sau alte organe în mişcare care rezistă chiar dublu decît necesar. Oare cei care le proiectează nu fac calcule economice.

cu siguranta fac foarte multe calcule economice si de rentabilitate dar fiecare producator probabil ca isi stabileste strategia proprie

pot sa dau exemplu masinilor folosite in taximetrie care unele cu acelasi sofer au facut si 240 de mii cu acelasi ambreiaj,ceea ce confirma si intareste ce se spune ca utilizarea lui are in acelasi timp un foarte mare impact,dar in acelasi timp sunt si destui ,iar cei de la garantii stiu asta,care au facut niste cip cirip pe la motoare si au crescut anumiti parametrii iar ca dovada pe la 40-60 de mii au inceput sa crape discurile...

zi-mi si mie te rog care sunt componentele care tin dublu macar informal ca eu pana acum cel putin in ultimii 5 ani nu prea am intalnit.sau mai rar as putea spune.

oricum cu siguranta nu la ambreiaj se refera.

daca vorbim de ambreiaj si de disc in special pot sa spun ca supernava avea un ambreiaj supradimensionat si intradevar se simtea.:)

Link spre post

Revin cu un consum facut dupa primul plin consumat dupa resoftare: mixt (oras + centura buc otopeni-chiajna) 8.2 in loc de 9.5 cat avea inainte. Motorul este mai viu, se simte cuplul suplimentar la depasiri, si atinge 160km/h fara nicio dificultate. Ar vrea si mai mult, dar nu ma simt eu confortabil sa o fortez. Plus ca zgomotul din habitaclu + pneuri michelin m+s de fabrica este cam deranjant. Regenerarea dpf se face normal, la fel ca inainte, si dureaza la fel de mult. (Sunt destul de atent la regimul de turatii la relanti, nu vreau s-o opresc niciodata cat curata mizeria din dpf). Dupa A4 si Insignia, pot spune cu mana pe inima ca abia astept sa vina iarna! :D inainte, la primii fulgi ma lua inima...

Sent from my iPad using Tapatalk

Link spre post
Cum iti dai seama cand se face regenerarea DFP si la cat timp se face? Mi se pare cam repede sa se faca intr-un plin.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Scade putin puterea motorului (este explicat in alt topic cum si de ce, cu al 5-lea injector care sufla pe evacuare) si relanti-ul sta aproape de 1000 rot/min

Mie, de exemplu, imi face o data la 2-3 sapt.. Adica aprox una pe plin. Am mers si un plin intreg fara sa faca regen, dar mai mult la drum lung.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link spre post

.... si relanti-ul sta aproape de 1000 rot/min

Mie, de exemplu, imi face odata la 2-3 sapt.. Adica aprox una pe plin. Am mers si un plin intreg fara sa faca regen, dar mai mult la drum lung.

Regenerarea nu se face la ralanti... ea st face in mers constant la o turatie mai mare de 2000 rpm.

Daca mergi mai mult in afara localitatii nu se face regenerare asa de des. Dar daca mergi o saptamana in oras... imediat cum prinde momentul (mers constant peste 2000 rpm) isi face regenerarea.

Momentul regenerarii se simte ca un "dat in nas".

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...