Sari la conținut

Postări Recomandate

O sa le iau pe rand. Referitor la colegul @Negura. Are perfecta dreptate, off-road cu lanturi doar nu se poate. O anvelopa cu un profil agresiv e binevenita. Acum as dori sa stiu si eu cati din colegi folosesc anvelope off-road pe asfalt ( MT, Simex,eventual cu crampoane, etc), cu dezavantajele de rigoare si cati le folosesc doar la fata locului, adica se plimba cu ele in portbagaj si cand ajung in off-road le monteaza. Intreb deoarece am vazut posesori de Suzuky cum montau la Izvorul Rece anvelope pentru off-road. Referitor la acest aspect eu folosesc la ora actuala anvelope cu clasa de franare tip A pe sosea uda. In off-road folosesc in cazuri dificile lanturi sau renunt, sau folosesc lanturi/sufa doar sa ma scoata tractorul din belea. Ca e bine sau ca e rau las la latitudinea colegilor sa judece.

Colegul @Killer82 Dusterul are un diferential central blocant de tip Haldex. In mod LOCK transfera 50/50.

A nu se face confuzie cu blocantele de tip LSD sau mai stiu de care, care sunt blocante pentru punti.

Vad ca sunt si colegi care judeca impartial, multumesc. Sunt deschis la orice informatii, sugestii si nu imi e rusine sa recunosc cand am gresit.

Revenind la cardan si sarcini suplimentare, pe asfalt uscat cuplajul spate nu transfera nimic, deci teoretic nu ar trebui sa fie un consum suplimentar. Eu unul consider ca hartile de injectie sunt schimbate in AUTO si de aici este modificare de consum. Dar nu am date concrete despre acest fapt.

Referitor la faptul ca modul LOCK nu are treaba cu consumul ai perfecta dreptate. Dar una e un post combinat cu on=off si alta sunt 2 pagini care merita un topic separat.

Editat de dust16v
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 896
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Dusterawd tu citesti una si intelegi ce vrei. Cred ca moderatorii si adminul site-ului au fost mai mult decat indulgenti cu toate persoanele care au aprins spiritele in ultima vreme. Eu ti-as fi dat b

@dust3radmin, daca imi permiti o observatie... eu nu contest masurile luate la off-topic si ironii, insa observ ca e nevoie de ceva mai multa diplomatie, mai ales cu "mustrarile in fata careului".  

Sarbatori fericite tuturor !   Pun si aici felicitarea noastra, desi din pacate Duster-ul n-a incaput...   Sent from my SM-T580 using Tapatalk    

Posted Images

Esti in totala eroare cu diferentialul central. Duster NU are diferential central. Mai citeste si poate iti faci o parere corecta pana la urma. Duster are doar 2 diferentiale libere, cate unul pe fiecare punte. Din aceasta cauza nu poate functiona in mod AWD (4x4 permanent). Haldex parca are VW, Skoda, etc...

Uite si ceva documentatie.

4x4 Duster.pdf

Sistemul de tracțiune integrală de pe Dacia Duster.doc

Editat de afaco
  • Like 1
Link spre post

Eu unul raman la ambreiajul multidisk, la sistemul Haldex si transferul puterii 50/50. Ca idee cum ii zice diferentialului care transfera 50/50 puterea intre punti ?

Apropo de Haldex..

http://www.autolates...4motion-haldex-

Parca seamana cu cel al dusterului....

http://www.e-automob...-4-awd-4wd.html

http://www.awdwiki.com/en/dacia/

4WD system is taken from Nissan Quashqai, and it is a front-wheel-drive vehicle in normal conditions and you can select from a button 2WD-AUTO-LOCK if you need 4-wheel-drive; in 2WD mode the vehicle is a normal FWD; in AUTO mode the vehicle is normally FWD but if slipping occures, rear wheels will engage to gain traction; in LOCK mode the central differential splits 50/50 torque front/rear and is used in off-road conditions up to 60km/h, at a highest speed the system automatically change from LOCK to AUTO.

Editat de dust16v
Link spre post

@dust16v... sa nu confundm please ambreiajul cu diferentialul... sunt similare poate filozofic, dar nu constructiv... e vorba de total alte chestii, se vede inca de la nivel de wikipedia.

In linkul ce ti l-am dat descrie @kidu79 sistemul ca pentru frizerite. Sincer... ai citit? Tot acolo @Iszy pomeneste de un prieten al lui de la Haldex si mentioneaza si producatorul cuplajului 4wd de la Dustere, cu care colaboreaza. Ai vazut cum ii zice? Daca mai ai intrebari de uzura, etc... nu are sens sa scrii acolo?

Intelegem oare si avantajele citirii forumului? Experienta tre' sa vina si din studierea ideilor expuse... nu din cearta bazata pe argumente subiective sau cunostinte confuze pentru a cere clarificari...

Sper sa te ajute discutia asta, nu sa te irite. Si sper sa citesti mai mult inainte sa condamni useri cu input semnificativ cum e @vsebas. Citind mai mult forumul, de la inceputuri, vei vedea de ce useri e vorba si vei intelege la ce ma refer.

PS. O sa il citez pe @mugur aici (foarte fain povestitor dar nu l-am mai vazut activ de ceva timp): "am si eu o ora pe zi pt forumul asta", hai sa nu mai pierdem timpul cu prostii de-astea...

PS2. E important si sa filtrezi informatia de pe net, ca sunt multi care isi dau cu parerea, ca e de gratis.

Editat de Killer82
  • Like 3
Link spre post

Nu ma irita. Din cate am inteles cuplarea spate a puntii se face electric, printr-un magnet, prin apropierea discurilor unui sistem multidisk inventat de HALDEX.

Sincer din acel document vad un ambreiaj multidisk actionat de un electromagnet. Sistem inventat de HALDEX. Transferul de putere 50/50 in general se face de un diferential central. Adica acest cuplaj.

Sunt prostii...poate da, poate nu.

Constructiv un ambreiaj e format din 2 piese de frictiune, ala de pe spate are mai multe. Principiul de functionare e acelas. Doar ca spatele e imersat in ulei.

Nu condamn pe nimeni. Faptul ca am postat un singur post in 2 pagini de off-topicuri si am fost acuzat de off-topic spune multe. E irelevant cate posturi are un user.

Mai sus am pus cateva link-uri. Oare s-a obosit sa le deschida cineva ?

Eu unul sunt perfect edificat cum functioneaza sistemul 4x4 de la Duster. Ca la sistem ii zice ambreiaj multidisk comandat electric si nu Haldex generatia 1 sau mai stiu eu care, ca la diferentialul central ii zice...., cert e ca sistemul transfera 50/50. Si este permanent pana in 60km/h. Acel mod LOCK...

In mod AUTO electromagnetul este comandat de cate ori fata pierde aderenta, adica ambreiajul spate cupleaza cu o anumita forta in functie de decizia calculatorului care raspunde de transmisie. In mod LOCK ambreiajul se transforma intr-un bloc stabil fara frictiune. Probabil ca la o anumita forta incepe totusi sa alunece, generand caldura si automat sarind din 4x4.

Daca e gresit cum judec...mea culpa.

Editat de dust16v
Link spre post

Dusterul NU are diferential central blocabil. Doar diferential fata (coroana caruia antreneaza si cardanul) si diferential spate. Ambele dint diferentiale libere (nici unul nu poate fi blocat).

Intreaba la Mudster la ce folosesc LSD-urile...asta in cazul in care se doreste sa nu mai fie libere. Daca mai tin bine minte se folosea la un moment dat un blocant fata in campionat.

Multumesc pentru sugestii. Apreciez.

Editat de dust16v
Link spre post

Eu am citit si linkurile date de tine. Din ele am inteles urmatoarele:

1 Sunt si alte persoane care confunda sistemele intre ele.

2 Sunt si alte persoane care confunda un diferential cu un cuplaj.

3 Sistemele de tractiune integrala sunt de 3 feluri: AWD, 4X4, 4WD. Duster are 4WD si nu AWD cum gresit se afirma in articolul din linkul al doilea.

AWD = tractiune prmanenta pe 4 roti si se poate face numai cu trei diferentiale.

4X4 = tractiune care poate funtiona pe doua sau pe patru roti si tot cu 3 diferentiale (eventual si cu reductor pe diferentialul central). Poate functiona si permanent fara probleme.

4WD = tractiune care se face deobicei pe 2 roti si la cerere pe 4 roti temporar aici nefiind nevoie de diferential central ci doar de un cuplaj electric sau mecanic care poate aluneca la anumite forte pentru a compensa diferenta de turatie dintre punti la curbe. In caz cu nu ar aluneca in curbe s-ar rupe transmisia. (Duster) Pe Duster la spate daca ne uitam chiar scrie 4WD si nu AWD.

Uite si un link edificator pentru diferential.

https://ro.wikipedia...iki/Diferențial

Si inca ceva. La Duster in mod AUTO ambreiajul din spate nu cupleaza cu o anumita forta in functie de decizia calculatorului. Cupleaza in impulsuri la cererea calculatorului. Deci este cuplat sau decuplat dupa cum primeste sau nu comanda de la calculator. Daca ai sa fii atent atunci cand fata patineaza spatele se aude cum cupleaza in impulsuri.

Editat de afaco
  • Like 1
Link spre post

... Sincer din acel document vad un ambreiaj multidisk actionat de un electromagnet... Transferul de putere 50/50 in general se face de un diferential central. Adica acest cuplaj... Ca la sistem ii zice ambreiaj multidisk comandat electric si nu Haldex generatia 1 sau mai stiu eu care, ca la diferentialul central ii zice....

Doar ca sa ne lamurim... conteaza cum li se zice - ambreiaj sau diferential... pt ca ciorba de burta nu e totuna cu spaghere carbonara (chiar daca au smantana amandoua) - ca sa mai si radem :)

Ambreiajul are 1 arbore primar si 1 secundar. Diferentialul are 1 primar si 2 secundare (nu trebuie decat sa citesti primul rand la nivel de wiki). Constructiv sunt foarte diferite si de-aia e bine sa intram in detalii daca vrem sa nu le confundam.

In al doilea link dat de tine (desi pare incropit in graba articolul), e explicat ceva mai corect (fig. 3 piesa "6. cutie de transfer cu diferențial central") insa nu se aplica la Duster.

...Eu unul sunt perfect edificat cum functioneaza sistemul 4x4 de la Duster...

Daca vrei sa aprofundezi, sau pt cine vrea sa mai citeasca - legat de cum functioneaza "stock" 4wd la Duster, dar si diferentialele cu alunecare limitata (si cele auto-blocante cum sunt cele folosite si de Mudster) sunt si ele descrise pe alte topice (destul de controversate si acelea) - poate ajuta un set de links de aici pentru toata lumea - si pentru a continua discutiile acolo unde e cazul:

http://forumduster.ro/topic/1567-mod-functionare-4x4-duster/page__hl__%20diferential%20%20autoblocant

http://forumduster.ro/topic/382-diferential-blocabil-spate/page__hl__%20diferential%20%20autoblocant__st__12

http://forumduster.ro/topic/1560-diferential-autoblocant-pentru-duster-amatori/

http://forumduster.ro/topic/1842-diferential-autoblocant-fata-pentru-duster/page__hl__%2Bdiferential+%2Bautoblocant

http://forumduster.ro/topic/1567-mod-functionare-4x4-duster/page__hl__%20diferential%20%20autoblocant

Ca o ultima nota...

Introducand confuzie intre "ambreiaj" si "diferential" putem baga in ceata alti oameni care incearca sa inteleaga anumite aspecte, detalii aici. Linkuri de pe net putem posta oricand, insa nu toate acestea vor avea informatii corecte. Numarul de posturi ale unui user nu conteaza, conteaza calitatea lor - care insa nu se poate aprecia decat dupa citirea lor cu atentie, tonul folosit, etc. Din moment ce nu toti ne cunoastem pe-aici, cum altfel ne putem acorda incredere unul altuia? Informatiile de bruiaj (off-topic, sarcasm, ton de cearta, ...) fac evaluraile de continut mai greoaie si reduc placerea de a citi forumul (regulamentul trebuie inteles in spiritul sau nu doar in litera sa - si cel de pe forumul asta ofera si motivatii de ce anume exista anumite reguli).

Sa nu ma intelegeti gresit - nu is io un exemplu bun sau in masura sa dau lectii (nici pe departe), dar cu ocazia asta incerc si eu sa imi reamintesc si eu bunele practici.

Ma opresc si eu aici cu discutia - multumesc pentru rabdarea de pana acum.

• Like 3
Link spre post
Vizitator
Acest topic este închis. Vă rugăm să deschideți un topic nou dacă doriți să postați pe forum.
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...