Sari la conținut

Postări Recomandate

Asta cu kg in plus sunt de acord cu Daniel, ca mai orice lucru pus "in plus" nu prea ajuta. Desi Dusterul e relativ usor si are un raport putere/tona bunicel comparat cu masinile de off-road serios/periculos nu trebuie exagerat. Faptul ca e usor inseamna ca si motorul (toate motorizarile) sunt rezonabile pentru o incarcare decenta si conditii la fel. Daca insa vrei sa te duci mai pe unde nu a fost nimeni inca sau te prinde torentiala intr-o pajiste sau luminisi ori cum mai zicea cineva, aluneci pe un sleau, nu vezi o groapa ceva si ramai e bine totusi sa ai ceva "fieratanii" in dotare.

Acuma si la ultimul IND s-a vazut cel putin la noroiala de Sambata ca nu iti ia mult sa ramai cu "baschetii in aer" si ai clar nevoie de cineva sau cumva sa te tragi inapoi.

Troliile permanente sau cele "clasice" montate cu placa de obicei in fata sunt evident prima optiune si cea mai intalnita. Dar daca nu vrei/poti/folosesti atat de des masina in conditii d'astea sa pui 30-40kg permanent pe masina nu o sa aiba un final fericit pentru nimeni, mai ales pentru portofelul tau.

De asta o trusa minima de "supravietuire"/recuperare e bine sa ai in dotare. Si am vazut ca mai toata lumea se concentreaza pe troliu. Clar e principala unealta cand te scoti de unde ai ramas, doar ca mie cel putin cred ca astea sunt cele ce te ajuta direct si indirect sa iesi:

- Lopata/Cazma - si aici ma refer la ceva serios, fix de 60-80 cm lungine si 20-25cm lungime lama nu chinezariile gen lopata militara. Chiar si cele robuste/serioase isi vor arata limitarile imediat ce o pui la treaba. Sa sapi o groapa suficienta sa poti ingropi roata sau un bustean cu o "lopatzica" de nisip supradimensionata e cel putin treaba de sisif. Culmea e ca nu ai nevoie de cine stie ce scule, cam orice lopata/harletz de gradina isi face treaba, ba il mai si poti folosi pe post de proptea la ancora.

- Toporisca si Fierastrau - zic de amandoua pentru ca si de una si de alta o sa ai invariabil nevoie la eliberat drumul de vreun obstacol sau confectionat stalpi, ancore.

- Troliu mobil - aici clar e de discutat la nesfarsit. Fiecare are modul lui si sau preferinte in materie de tip, putere, lungime cablu. Eu personal am unul manual de 1.5tf cu cablu de 3 m ca atata duce tamburul. Suficient sa traga Dusterul din mai orice noroi, gaura. Prefer unul mobil cu montare fie in fata fie in spate pentru a putea merge in orice directie. Vorba celor de pe site-urile de recovery: De unde ai venit stii ca poti sa te intorci pe cand unde vrei sa mergi nu ai intotdeauna garantia asta.

- Ocheti, scripeti, extensie cablu metalic - astea sunt necesare cand ai reusit sa infingi Dusterul in asa hal de ai nevoie de mai multa forta de tractiune decat iti poate da troliu deci e nevoie de multiplicare sau schimbarea directiei in caz ca esti pe o panta etc. Exista o intreaga poveste de cum se leaga, trage face si desface un mecanism d'asta cu scripeti, dar in principiu manualul de fizica de clasa a IX-a acopera toate aspectele de baza: fiecare scripete iti cam dubleaza forta de traciune - vorbind groso-modo. Deci pentru un Duster "bine infipt in namolul patriei" daca ajungi sa il tragi cu 4-5tf il cam scoti din orice, ba chiar il poti si ridica, desi nu cred ca tine carligul de remorca.

- Sufe, strop-uri, chingi - aicea minim una trebuie sa ai in portbagaj obligatoriu. Cat mai lunga si mai rezistenta cu atat mai bine. Poti sa le si combini dar nu e o idee buna, orice innaditura mareste riscul de rupere, dar cand nu ai de unde sa te legi in apropiere atunci faci ce tre sa faci ca sa ajungi la copac sau bolovan.

- Ancora - aici e durerea mare. Multi sar direct la ARB-uri sau PRT, PullPal sau WheelWinch sau ce fieratanii mai gasesti sa dai banii pe ele. Unele sunt bune pentru pamant/noroi, altele pentru nisip, altele pentru trolii electrice montate frontal. Personal eu as merge pe varianta tarusi (metalici, sau de lemn croiti la fata locului din busteni/crengi) infipti in pamant. Aici intervine inca o unealta pe care nu am specificat-o anterior, anume: CIOCAN!!! mai exact un baros. La capitoul asta cat mai mare e mai bine dar cu moderatie. Daca ai la secure si cap de ciocan suficient de solid te-ai rezolvat, daca nu, ceva in gama de 1.5-2kg ar trebui sa ajunga. Ancora respectiva se infinge in pamant/namol cat mai adanc si se prinde apoi troliu de ea. Urmeaza faza cu trasul dar asta e alta poveste...

Pentru cazurile cand ramai pe nisip, ei aici e mai problematic. Clar nu o sa ai unde sa bati tarusi ca ii tragi afara mult mai repede decat ii bati. Asa ca trebuie o alternativa. Ancorele gen cele de barca sunt o astfel de alternativa, dar voluminoasa: cine vrea sa isi umple portbagajul cu 10-20kg de ancora?!?!? Cele portabile gen PullPal sunt scumpe si nu char asa de portabile - tot ocupa spatiu.

La nisip am vazut ca cel mai bine, culmea!!, functioneaza dead-man anchor adica ingropatul de chestii. Aici folosesti cazmaua/harletul, sapi groapa in nisip, arunci roata/busteanul/bolovanul/sacul cu nisip in ea, legi sufa, astupi ce a ramas si te apuci de tras la troliu si nu te opresti pana nu ai scos Dusterul din groapa.

O ultima nota care as vrea sa o fac e ca nu pleci singur - NICIODATA!!.....dar daca totusi pleci....ai grija sa ai pe cine suna sa vina sa te scoata :D

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 181
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

E carantină bre!! Ce tot Lacu Roșu si offroad.. Drojdie aveti pe site-ul ăla?

Salut.  As mai recomanda o bucata de scandura mai groasa, ce se aseaza sub cric, in off-road.   Iar daca tineti la aspectul masinii, o foarfeca de taiat crengi, cu brate telescopice. 

Sau esti intepenit intr-un sant pe care voiai sa-l treci, sau ai alunecat lateral si esti cu curu' spre prapastia de langa drum (experimentat fara troliu in dotare, s-a lasat cu suc de morcovi, noroc

Posted Images

Cu toporisca consumi foarte multa energie, copacul ala se dovedea in 3 minute cu un fierastrau pliabil de buna calitate gen Fiskars :) care cantareste vreo 300 de grame i se strange lama deci nu te accidentezi si taie ca o drujba se prinde la curea sau sta bine in torpedou.Nu pot sa pun poze sau nu stiu cum sa va arat ce copac am taiat.

Eu car toporul in masina doar prins in prinderile destepte de la americani altfel nu pentru ca tin la viata mea :)

Editat de Caphonne
Link spre post

La lemn de-ala nu ii chiar usor cu de-ala de toaletat pomi... poate cum ati fost multi a mers mai usor (cu schimbul)? :)

Mai degraba fierastrau cu arc.

http://gardena-shop.ro/eshop/fierastraie-manuale/fierastrau-cu-arc-760-8748 - asta e destul de scump da' asa e Gardena...

http://www.dedeman.ro/cluj-napoca/scule-si-unelte/scule-de-mana/instrumente-de-taiere/ferastraie-discuri-cutite/fierastrau-tip-arc-750mm-lt28750.html - daca il folosesti ocazional ar trebui sa fie OK...

Eu cum stau la casa am asa ceva oricum, la o iesire nu mi-ar fi greu sa il bag in masina daca e vorba de mers la padure.

Interesanta remarca despre ancorarea acestor obiecte prin masina, cred ca e un aspect foarte important.

Link spre post

Desi un brand de respect, eu cred ca alea is pt toaletat pomi :) Fiskars zice ca poa sa taie pana la 12 cm diametru. Astea taie in sensul de tragere (e mai usor pt operator). O unealta fain de avut, cum zicea si @Caphonne.

Totusi, alea lungi cu arc poa sa taie in ambele sensuri (cred, in functie de panza) si au cursa mai mare. Cred ca pt diametre mai mari de lemn merg mai usor, insa trebuie gestionat corect limita de adancime (restrictionata de cadru). Oricum daca ajungi la jumate, se poate incerca metoda voastra de lamurire (din poza) :)

Noa, deci nu vreau sa ma contrazic sau ceva, nu vreau sa o dam in "forestiere" ca nici eu nu ma pricep foarte tare.

Imi aminteam mai zicea si @kidu79 de joagar acum cateva post-uri :) ala e lung, taie both ways si nu are cadru... dar e mare si greu (si greu de amplasat prin masina) :P

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...