Sari la conținut

Geometrie Roti - Unghi De Cadere (Camber)

Postări Recomandate

Am reusit sa am si eu o problema.

Am fost de sarbatori la schi in Bulgaria si intr-o dimineata, fiind mai adormit, in drum spre partie, am lovit un morman de gheata de aprox. 20cm, in usoara curba spre dreapta, cu roata din dreapta, la ~60km/h :( . Botul masinii a sarit cam 20cm in sus si am revenit pe sosea cu bine.

Cu grija asta in gand, ieri am ajuns sa verific si eu geometrie roti si am avut surpriza neplacuta, ca la roata dreapta fata sa nu se poata regla unghiul de cadere care este acum de -1.24 grad pe stanga fata si nici pe dreapta fata unde e de -0.07 grad, adica rotile stau asa \\ .

Raportul de test e cel de mai jos:

post-3261-0-61880100-1424267011_thumb.jpg

Niste mici explicatii, desi cine cunoaste le stie, dar poate sunt utile altora ca mine:

post-3261-0-06923700-1424267143_thumb.jpgpost-3261-0-20187300-1424267153_thumb.jpgpost-3261-0-58593800-1424267164_thumb.gif

In urma acestei testari, cel de la geometrie a scris, cum se poate vedea, fuzeta dreapta stramba :? , ceea ce pare cam neplauzibil, basca e o caruta de bani sa dau pe ea si sa nu fie aia.

Aveti ceva idei ? Chestia cu service Dacia, e relativa, pt. ca in Timisoara inca nu mi-au castigat increderea.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 37
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Mai mentioneaza nu doar ca geometria e aiurea, dar si troncane cand treci peste mici denivelari ale asfaltului.   Parerea mea e ca oala/flansa telescopului (bucsa aia mare de plastic si/sau cauciuc

Din cunostintele mele de amator:   Unghiul de cadere (la valorile astea) iti va afecta foarte putin uzura cauciucurilor. Avand in vedere ca e aproape in specificatii nu cred ca e ceva super urgent.

Am ramas dator cu o rezolvare de "troncanit" dreapta fata. Au fost de vina bucsele de la bara stabilizatoare. Cea de pe stanga era mai bine, dar tot uzata, asa ca le-am schimbat amandoua. Acum este li

Posted Images

Mai mentioneaza nu doar ca geometria e aiurea, dar si troncane cand treci peste mici denivelari ale asfaltului.

Parerea mea e ca oala/flansa telescopului (bucsa aia mare de plastic si/sau cauciuc care sta intre "capu' la telescop" si caroserie) s-a deformat grav in urma socului, si are un joc . De aici zgomotele peste denivelari, si posibil/probabil iti afecteaza si unghiul rotii.

Pe langa aia, cam toate bucsele de plastic din zona respectiva au avut de suferit probabil. Vezi mai ales bucsele de la bieletele antiruliu, deobicei alea is mai firave si se uzeaza si isi fac joc si de la drumuri rele, nu e musai sa dai in borduri ca sa le faci ghem.

M-as mai uita cu grija la bucsa/pivotul de la bara de directie, Daca zici ca erai cu roata usori virata, e posibil ca o parte din soc sa se fi dus in bara de directie, de fapt in pivotii aia. Acuma e drept ca joc sau indoire a barei de directie nu ar trebui sa afecteaza unghiul de cadere....

Portfuzeta aia e de neam prost, e o bucata de otel turnata destul de masiva, nu prea imi vine sa cred ca ai indoit fierul ala de la asa un soc, dar ma rog, nu se stie... Mai degraba se stramba alte chestii pe acolo decat fierul ala.

Imi ziceai ca ti-o zis mecanicul cum ca s-o indoit telescopul... dubios, ce sa zic..... nu stiu exact cum e la Duster pe acolo, dar sa ajungi sa indoi tija la telescop...cum sa zic...tre sa fii "maaare om" ...parerea mea ... tocmai fiindca tija aia e lunga si subtire, e si elastica (mai elastica decat portfuzeta aia de exemplu) si chiar daca indoi ceva la tija, probabil va reveni...ca sa o indoi in halul in care sa nu mai revina, trebuie indoit mult...

O alta posibila cauza de geometrie aiurea ar putea fi rulmentul. In momentul socului, ai spart niste bile/role de prin el, si acuma roata nu se mai aliniaza cu axul, poate fi si o sursa de zgomote...

Acuma tu zici ca in rulmentul ala minunat exista nu'sh ce rahat magnetic care da impulsuri la ABS/ESP ... din pozele vazute pe net, rulmentul ala, pare rulment simplu si atat... Daca ar contine chestii care transmit impulsuri, si acuma, avand role sparte, camasile rulmentului nu mai stau aliniate, am un sentiment ca ti s-ar aprinde si becuri prin bord ca ar citi aiurea senzorii. Deci ori rulmentul nu e spart/afectat, ori rulmentul e mai prost si nu transmite nimic mai departe....

zic si eu...

LE: ca sa intelegem toti despre ce vorbim:

oala/flansa amortizor:

post-154-0-96712300-1424268910_thumb.jpg

amortizor fata:

post-154-0-56926500-1424268929_thumb.jpg

portfuzeta:

post-154-0-99943600-1424268948_thumb.jpg

rulment fata:

post-154-0-32553300-1424268967_thumb.jpg

bieleta antiruliu:

post-154-0-37798300-1424268990_thumb.jpg

Editat de kidu79
Link spre post

Sa va povestesc una vazuta.

Fratele meu are un Hyundai Tucson. A parcat in fata curtii perpendicular pe sosea si cand a vrut sa plece a dat inapoi si a virat stanga. Doar ca fiind grabit a dat mai tare si a virat mai devreme. Rezultatul: a lovit cu roata bordura de la marginea soselei si a strmbat destul de serios amortizorul din dreapta si a modificat unghiurile. Nu tija ci amortizorul (corpul acestuia). Bineinteles ca a trebuit schimbat. Dupa schimbare unghiurile au revenit la normal. Alte pagube nu au fost. Eu totusi nu as fi crezut ca se poate stramba amortizorul asa usor la un soc destul de mic. Dar se pare ca se poate.

Link spre post

Nasol moment. Mergi si la alt "doctor" si vezi ce zice. Nu cred ca in TM nu este un mecanic care sa se priceapa bine la directie.

Portfuzeta stramba? Nici poveste, acolo este otel de calitate si pana sa o strambi, strambi alte cele mai firave pe acolo. Chiar si tija de la telescop.

Rulmentul daca e afectat face zgomot si are joc. Tind sa cred ca tot pe la telescop e buba, pe sus prin capatul lui.

Bara de torsiune nu se vede miscata?

Trebuie un mecanic priceput si cu rabdare sa le ia din aproape in aproape.

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere.

• Inregistrare/Autentificare

Pentru a putea posta, te rugam sa te inregistrezi / autentifici.

• ForumDuster.ro pe Facebook

• Topicuri

• Postări

• Salut /bun venit in aceasta comunitate.  Poate sunt de folos si altora:
    • Am si eu aceeasi problema cu aceeasi mesaj si mi s-a spus ca 2 senzori nu functioneaza dupa verificarea cu testerul. Am cumparat altii din China si nu s-a rezolvat nimic. 2pcs 284389618R Blind Spot Parking Sensor. Ce model de senzori aveti va rog ca la mine nu au functionat si masina am cumparat-o second hand si nu am siguranta ca sunt senzorii oficiali? Detin un Duster 1.6 cu GPL din 2019. Multumesc. Un sfat ar fi apreciat.
    • Mulțumesc tare mult, Gil! Încerc să „descifrez” detaliile generoase pe care mi le-ai dat. Mecanicul meu mi-a recunoscut deschis că nu se pricepe la partea electrică/electronică dar, cum se mai zicea într-un banc, poate să arunce o privire. De fapt așa mi-a și recomandat: să apelez la un electrician auto care poate traduce rezultatele testului și să ia măsurile care se cuvin. Zi bună tuturor!
    • Legat de motorasul stergator spate vezi discutiile si detaliile (schema electrica, mufa cu descrierea pinilor, verificare, demontare si montare, cod OE, etc.) pe care le-am oferit si in topicul acesta: https://forumduster.ro/topic/7666-pin-out-uch-dacia-duster/ inclusiv procedura de diagnosticare a erorii DTC95A064 = Mecanism de acţionare ştergător geam spate pe care o ai in UCH. Despre celelalte coduri de eroare din calculatoarele masinii doar ca observatie toate sunt intermitente si au un factor comun: tensiunea de alimentare a calculatoarelor . Referitor la cele din injectie iti atasez doar ca exemplu procedura de diagnosticare pentru DTC056016 si DTC00871C, celelatre trei se refera tot la rampa de injectie (si trebuie verificate cateva componente), DTC1525F3 este o consecinta a acestora, iar despre DTC038096 gasesti foarte multe experiente, informatii, detalii (pe care le-am oferit si eu) pe acest forum, fiind o eroare destul de des intalnita. Tot doar ca observatie acel “mecanic” la care ai apelat (“… merg la mecanicul meu să îl pună pe calculator și eventual să rezolve problema cât de repede se poate”) si care a facut diagnoza cu acel tester multimarca putea foarte bine sa faca si cateva verificari simple si sa elimine din variabile, pentru ca aceste coduri de eroare pot avea cauze de natura atat electrica cat si mecanica. Sugestia mea este sa vezi ce spune, face, rezolva sau nu si acel electrician la care vei apela (“Cred că trebuie să merg la un electrician.”), iar daca mai ai nevoie de ajutor, informatii si detalii pot sa le ofer punctual cu mare drag. Bafta!
  • Creează nouă...