Sari la conținut

Hotie la drumul mare

Postări Recomandate

@dacian, mie imi place ca deobicei sa-mi argumentez ceea ce sustin si atunci cand actionez vreau ca toate informatiile furnizate sa fie complete.

Pe @georgechinezu l-am rugat sa detalieze intamplarile si cauzele care au dus catre astfel de schimbari pentru ca viitori useri, care citesc acest topic, sa nu inceapa sa se sperie ca deja s-a scimbat o volanta, un cardan, etc.

Acum sa venim la "nesimtirea" preturilor:

- @georgechinezu poate confirma costul de 6500 ron pentru o volanta schimbata la colegul lui care utilizeaza un Freelander (asta ca tot ai adus vorba de LR). Cred ca esti deacord cu mine ca Freelander-ul este o masina cu mult mai multa vechime decat Dusterul si... urmanduti principiul de "amortizare a tehnologiei" preturile ar trebui sa fie mai mici. Ca si completare poate confirma tot el faptul ca la Freelaner a schimbat ambreiajul de 2 ori in... mai putin de 100 kkm.

- @karolokw poate confirma ce preturi sunt pt a sa Lada Niva care este tot o masina fabricata acum 5 milenii si cu amortizare de tehnologie de 5500%. Cum ar putea sa coste un diferential spate (care este mult mai simplu decat cel de Duster) 450 Eur... si asta aftermarket!

- In 2006 am vrut sa cumpar un ornament de plastic ce sta in zona proiectoarelor la VW Passat B5 fabricat in 1996. La Porsche Romania mi-au trantit in nas un pret de 5 mil! Am zis ca pic pe spate! Fosta mea sotie lucra la ei... Si l-a cumparat ca angajata a lor cu pretul de 1,6 mil.

- In 2007 am fost la Service-ul Ford cu un Mondeo pt ca aveam un furtun rupt. Un furtun de aa de aprox 1m si un diametru interior de 8 mm ma costa la reprezentanta 850 Ron!

Cu exemplele as putea continua caci mai am muuuulte. Dar nu e cazul.

Acum pot sa ma declar uimit de comparatia cu masinile vechi... de comparatia cu 1300. Poti sa spui ca piesele DE ORIGINE de la daciile 1300-1310 erau ieftine? Eu imi aduc aminte ca toata lumea lua pieste de la ceilati 1000 de producatori de piese pt ca erau mult mai ieftine!

Da, aici ai si tu dreptate, sa comparam preturile cu preturile pieselor pentru masini noi, din categoria: Quashqai (desi aici 90% este cel de duster, sau mai bine zis duster e 90% Quashqai, adica piese de duster nu prea sunt in baze de date, se comanda pentru Q din cate stiu), Rav4, Subaru Forester, Freelander... altceva nu imi vine in minte acum. Daca cumparam cu piesele acestor masini NOI, probabil diferenta nu o sa mai fie asa de mare la Duster........

Bine ca ti-ai revenit si ai inceput sa compari mere cu mere

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 84
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

incerc sa explic in doua cuvinte cum e cu supply chain in automotive. (NB nu fac apologia unui producator - fiecare isi decide politica si strategia cum crede) Piesele OEM au un adaos comercial mic (

@georgechinezu nu s-a plans de faptul ca i s-a stricat masina ci de pretul nesimtit al pieselor de schimb.   Chiar daca banuiesc ca la toate marcile costul pieselor de schimb este putin exagerat cre

Nu am fost la dealer ci am primit oferta de la un magazin de piese de unde am mai cumparat piese de dacia oem la juma de pret fata de oferta dealerului.   Nu am vrut sa vopsesc piesele respective de

Exemplu: in conditiile in care carpa ce acopera portbagajul ar fi fost vanduta la 99 de lei @magyari ar fi cumparat-o si dacia ar fi incasat 99 lei iar magyari ar fi fost incantat. Asa dacia nu a incasat nimic, carpa se acopera de praf in depozit, banii sunt blocati iar magyari a ramas cu un gust amar. De asemenea, daca plasticul de pe praguri nu ar fi fost 400 de euro, dacian ar fi comandat si dacia nu le-ar mai tine pe raft.

De ce crezi ca Dacia nu face nimic altceva decat sa tina piese pe rafturi?

Cred ca subiectul asta are ramasite din stamosi printre ideile noastre! Dacia nu mai are depozite! Asta este si un motiv pt care nu se gasesc prea multe piese pe stock.

Mai exista cineva care mai tine stocuri? Nu cred, ar muri imediat!

Link spre post

...

Privind putin in urma putem observa ca masinile care au facut istorie (ex: Ford T, MINI Moris, VW broscuta, VW Golf I si II, Land Rover, chiar si Dacia 1300 la noi) sunt masini care chiar daca nu excelau la calitate si confort, munceau bine si se reparau ieftin. Asta era motivul pentru care posesorii lor isi permiteau o atitudine relaxata fata de masina si de defectele care apar in timp.

Dar acestea erau masini construite de iubitori de masini si nu de iubitori de bani, in vremuri care, din pacate, au cam apus.

...

Cu totii avem nevoie de asemenea momente de nostalgie ca sa rezistam realitatilor dure din prezent :) Dar dupa ce trece momentul, ne lovim de concluzia finala: masinile au ajuns un bun de consum, iar noi facem parte dintr-o societate de consum, care functioneaza dupa reguli dictate de evolutia cererii/ofertei, care ne plac, nu ne plac sunt valabile si pentru noi.

Cu alte cuvinte, Renault practica aceste preturi pentru ca POATE. Dusterul se vinde bine, liniile de productie sunt pline, listele de asteptare sunt lungi... lucrurile merg bine. Cred ca au dezvoltat o cronica durere de cot de nemultumirile noastre privind preturile pieselor de schimb.... :) Nu este nimic personal, pur si simplu modelul nu are inca maturitatea necesara ca producatorii aftermarket sa se bage, si nu exista alternative pentru piese.

O alta explicatie evidenta dar care ne tot scapa pentru ca romanul este subiectiv cand vine vorba de Dacia. Privim Dusterul ca un produs autohton, "de-al nostru, conceput de noi si facut pentru noi", si ne asteptam ca si preturile sa fie pe masura....

Hai sa ne trezim la realitate: Dacia apartine grupului Renault, si face cu brandul sau cu fabrica ce vrea muschii lui - ceea ce au si subliniat extrem de categoric cand i-au santajat pe fata pe grevistii de la Mioveni ca vor muta uzina in Maroc daca nu-si tempereaza cererile...

Masinile low-cost fabricate in Romania NU SE MAI adreseaza romanilor si nici macar pietelor emergente. De la criza economica incoace se adreseaza in primul rand pietelor dezvoltate din occident. Toate optimizarile, imbunatatirile s-au facut ca daciile sa corespunda cerintelor minime de pe aceste piete. Renault si-a dat seama ca in plina recesiune are in mana un atu cu care poate da lovitura, si asta intentioneaza sa faca - de fapt asta a facut in 2013, si asta o sa vrea sa faca in continuare: sa vinda cat mai multe MASINI NOI sa-si faca cota de piata cu Dacia.

In consecinta, preturile pieselor de schimb au fost stabilite si ele tot pentru aceste piete, unde consumatorii sunt mai putin sensibili la pret. Nu cred ca in Germania un far de Duster se considera scump, comparativ cu celelate faruri de pe raft: BMW, Mercedes, Audi, Vw, Opel etc...

Luand o medie de 15.000 km /an (valabil pentru majoritate proprietarilor obisnuiti) cererea pentru piese Duster se va amplifica dupa cca 5 ani de exploatare normala - cred ca din 2015 sunt sanse sa se "liberalizeze" preturile la piese de schimb si pe la noi, pe masura ce din ce in ce mai multi producatori de piese aftermarket vor deveni interesati de acest model, mai ales daca vanzarile vor continua neintrerupt cel putin inca 2 ani...

Aici ma refer la piese de schimb in adevaratul sens al cuvantului: volanta, ambreiaj, kit distributie, turbina, etc.

La plastice si alte prostioare de valoare mica (dar cu pret intr-adevar nesimtit - gen protectie prag) cu siguranta exista deja alternative la preturi normale, poate ar trebui sa ne interesam pe forumuri similare din tarile unde s-a exportat la greu - e normal ca si solutiile aftermarket sa apara acolo unde sunt mai multe exemplare pe strazi. Din pacate Romania nu prea conteaza la acest capitol...

Link spre post

Ca idee de studiu pentru cei cu răbdare şi acces la datele de rigoare:

Cât ar fi preţul total al reperelor din care este alcătuit un Duster?

Doar reperele, fără manoperă de montaj…căci am o bănuială că suma este mai mare decât preţul de achiziţie al unuia nou…

Link spre post

Doar reperele, fără manoperă de montaj…căci am o bănuială că suma este mai mare decât preţul de achiziţie al unuia nou…

Asta este valabil la orice masina. Daca vrei sa-ti construiesti singur o masina, nu vei iesi la nici o masina mai ieftin decat una construita de fabrica. Chiar si cu manopera 0 (zero)

Link spre post

Pe principiul acesta, mai rămâne de văzut cu ce procent este mai scumpă…

Eu tot sunt nedumerit - iar cei din reprezentanţă au cedat, arătând cu „degetul” către producător - referitor la preţul unui set de catadioptri care depăşeşte o „triplă” spate(este drept că doar una şi nu setul)…

Link spre post

Depinde de unde iei reperele. Daca le iei de le dealer normal ca pretul total e cu mult mai mare decat masina noua, dar asa e la toate marcile, sa fim seriosi.

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...