Sari la conținut

Eroare Grup Dacia Duster

Postări Recomandate

• Răspunsuri 81
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Draga dl. comanr,   Se pare ca iar ai prins ceva glas in a critica masinile pe care noi le avem. Sincer nu inteleg ce cauti pe acest forum ... doua topicuri diferite ... doua posturi in care criti

@capone, scrie in carte cand, cum si ce trebuie facut DACA te dai mai des prin vaduri de apa. Nu este precizat ceea ce vrei tu acolo... dar este precizat la cati km se face un schimb DACA te dai prin

se face o mica confuzie, grupul este ventilat,( o sa pun si o poza cu stutzul de ventilatie) dar ambreiajul electric nu este, putini stiu ca atunci cand vine vorba de cutii automate care au aceiasi co

Posted Images

Imi place ca dai raspunsuri ce par a fi bine documentate. Adica te pricepi.

Totusi exprimarea m-a pus putin in dificultate cu ceva ceata pe alocuri...

asta este o problema care apare si la motoarele de barca outboard, la introducerea motorului in apa, dupa ce a stat la soare, prin racirea brusca se creeaza vacuum in grup si grupul nefiind ventilat ca la alte masini (de teren) trage apa pe langa semeringuri.

apa nu dauneaza intr un procent foarte mare grupului pentru ca e in cantitate mica, insa piesa in cauza banuiesc ca e cuplajul electric, apa si cu circuitele electrice nu se inteleg :D

... aici spui ca banuiesti apa + cuplaj electric(circuite electrice) nu se iubesc prea mult si ca apa in sine nu dauneaza prea mult grupului in sine chiar daca intra in el in cantitate mica

se face o mica confuzie, grupul este ventilat,( o sa pun si o poza cu stutzul de ventilatie) dar ambreiajul electric nu este, putini stiu ca atunci cand vine vorba de cutii automate care au aceiasi constructie multidisc, o lingura de apa ruineaza o cutie de A8 in cateva luni pentru ca discurile de frictiune sant higroscopice adica absorb apa si se deterioreaza foarte repede, mai exista si un proverb "la o balega moale ai mai trebuie o lingura de apa" , asa ca sfatul meu este sa nu se treaca prin apa mare cu masina pentru ca apar probleme foarte costisitoare, mi e greu sa cred ca solenoidul la 12v a suferit din cauza apei, problema e ca discurile din ambreiajul electric sant distruse si calculatorul sesizeaza ca patineaza , de aici eroarea, parerea mea.

cum se intampla acest lucru, apa patrunde prin discurile de frictiune si ajunge la metalul pe care materialul de frictiune este depus, deteriorarea acestor discuri are loc din interior spre extrerior, ele ruginesc si materialul de frictiune este indepartat de pe metal, rezultand un cuplaj nefunctional.

... aici spui exact inversul a ceea ce ai spus mai sus: o singura lingura de apa nenoroceste un grup, mai exact discurile de frictiune sunt compromise. Si... in mod cert putina apa la solenoidul de 12v nu-i duneaza cu nimic.

La o analiza a mea proprie a celor doua posturi, tind sa dau credit celui de-al doilea:

- pare mai documentat

- pare mai clar

- sunt de acord ca si daca tii solenoidul de 12v scufundat in apa nu ar trebui sa fie prea mari probleme (desi daca apa este cu sare.... ajungi la mediu conductiv d.p.d.v. electric)

Intrebarea ar fi: de ce s-a schimbat opinia atat de radical la 180 de grade la distanta de doar un post?

Editat de gusterul
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu... a continuat toata cursa de la Breslau (inca vre-o 4 zile)

Asta nu intra in conflict cu nimic din cele spuse de @comanr.

El a spus ca odata ce apa a intrat in grup, atentie: in cantitate suficient de mare incat sa ajunga la discurile de frictiune iar acestea sa se imbibe cu apa, se da startul unui proces de corodare/ruginire care este un proces de durata, respectiv cateva luni. Totodata acest proces de ruginire face ca materialul de frictiune depus pe discuri sa cada. => patinaj => grup distrus

Deci putea sa continue cursa inca 2 saptamani... nu este relevant.

Acum, eu as mai sublinia "in cantitate suficient de mare incat sa ajunga la discurile de frictiune iar acestea sa se imbibe cu apa" Treaba asta, din punctul meu de vedere, este iarasi un proces de durata pe care daca vrei sa-l aduci aproape de realizare, trebuie sa treci prin multe ape, balti, rauri si mari.

Totusi sunt de parere ca daca stii ca ai comis-o (trecut prin ape, etc...), procesul poate fi intrerupt facand mentenanta grupului. Sa ne gandim putin, discurile sunt initial imbibate in ulei, chiar daca pui apa, chiar daca uleiul urca si apa coboara, dureaza ceva pana uleiul depus pe discuri sa dea bir cu fugitii.

Deci, sunt de parere ca exista sanse realiste ca o mentenanta a grupului (curatare, schimb ulei, etc...), facuta la timp, sa readuca grupul in parametrii initiali de functionare.

Link spre post

apa nu face bine nici unuia din elementele cuplajului electric, posibil sa produca coroziunea circuitului electric, deteriorarea discurilor, etc.

e la latitudinea fiecaruia ce are de gand sa faca cu propriul atelaj insa design ul acelui cuplaj este deficitar pentru a face din duster o amfibie, este construit avand in cap "cost reduction" nu este orientat spre performanta, desi fara prea multa judecata exista filme cu astfel de bravuri, circ.

Editat de comanr
Link spre post

la intrebarea daca e posibil sa intre apa in grupul spate - raspunsul este DA - pentru ca grupul are doua aerisiri pentru elimina posibilitata aparitie presiunii sau a depresiunii in incinta grupului datorita variatiei de temperatura - cele doua aerisir sunt doau tevi de cauciuc care urca pana la nivelul superior al puntii spate ( semipunte) si se termina ca cate un capacel special proiectat pentru a impiedica intrarea de praf, si apa - acest capacel nu este etans 100% pentru ca trebuie sa permita patrunderea/ iesirea de aer. in momentul in care masina intra in apa mai mare de X cm ( nustiu valoarea) dar este oricum peste nivelul pragurilor si mai ales daca timpul care sta in aceasta apa ( fie stationeaza fie in mers) exista riscul ca apa sa patrunda in grup - din cate stiu aceasta inaltime a apei - este specificata pe undeva - probabil in carnetul de garantii - acelasi lucru este si pentru cutia de viteze - dar spre deosebire de grupul spate - aerisirea Cutie de vit este undeva la nivelul bateriei ( se vede daca va uitata mai atent)

ca si garantie - prezenta apei in grup - reprezinta un semn ca masina a functionat in afara termenilor de garantie :) adica in nivel mai mare decat cel permis de fabricant.

de asemenea - as dori isa raspund la niste chestii spuse mai sus- ce am discutata si mi sa specificat numele mai sus este ok - dar nu doresc sa fie asociat ca fiind o discutie oficiala - din partea club Duster 4X4 everyone - discuta avuta a fast ca itnre amici pe FB - nu ca membruu al clubului

Danie C - eu nu am cunostinta de toata cazurile ce s-au intamplat la fiecare competitie - mai ales la cele la care nu particip- dar la la competitii grele cu multa apa - nu au fost probleme din cate stiu ( ex Breslaurile, TAT, ) - poate ca nici nu am stata foarte mult in apa asfel incat sa duca la patrunderea unei cantitati mari de apa.

-

inca o chestie grupul spate este format din doua parti partea de diferential - unde un pic de apa - pt o functionare scurta nu afecteaza chiar asa mult atat timp cat mai ete si ulei pe acolo si partea cu cuplajul de 4X4 - acolo unde treaba este mai complicata - unde apare cicuite electrice, unde apare un cuplaj in ulei,

legat de situatia lui Robert Off - ( in urma discutiilor cu el) de acest cuplaj --unde se pare ca cei de la service au gasit apa - ei au considerat ca o curatare si schimb de ulei va rezolva probleme. - probabil ca a fost rezolvata sau nu - dar baietii se pare ca au utilizat un ulei de angrenaje ( cutie de viteze manuala)si nu pentru un cuplaj umed lucru care a dus rapid la disrugerea acelor placute de frictiune

apa in cantitate mica - se elimina in timpul functionarii prin evaporare tot prin acea aerisire.

una din banuieli este : ( doar de discutie- scenariu nu trebuie luata caasa a fost sigur) Robert s-a dus in service cu eroare din bord aprinsa ca aintrat ceva apa - da din faptul ca cei de laservice au considerat ca e necesar doar o curatare si schimb ulei - cred ca acel cuplor era inca in functiune - dar dupa curatare - baietii din service au pus uleiul care a distrus cuplajul.

sau varianta 2 - au facut "reviziea"pentru un cplaj ars/ care era uzata deja.

Link spre post

ai dreptate un echipament pentu off road serios nu are nici o treaba cu sensibilitatzuri de acest gen, apa, buleftrica, fereasca dumnezeu.

mergi cu frica, a intrat sau nu apisoara la firisoare :D

Editat de comanr
Link spre post

@@Mihai Petcu E bine ca ai venit sa spui din cunostintele tale. Nu dorim din partea ta nici raspunsuri oficiale Dacia si nici Duster 4x4 Everyone. Dar experienta ta are avantaje pe care multa lume ar trebui sa le afle. Si pentru asta iti multumim

Adancimea vadului mentionata in caracteristicile Duster-ului este de 35 cm.

In materie de subiectul lui @Robert Off, eu nu ti-am pomenit numele in situatie de discutie oficiala,

Prietenul Mihai nu-ti spune el prea multe... ori ca nu vrea, ori ca a uitat (deh, momentele neplacute le dai repede uitarii).

am vrut sa spun ca oficial nu vrei sa dai informatii ca sa nu se intrerpreteze ca ai vorbi in numele cuiva. Sau ca... pur si simplu, ai uitat momentele.

PS... am uitat ce mai voiam sa mai scriu in urma telefonului primit... :)

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...