Sari la conținut

Postări Recomandate

In clasa a 11-a la liceu ne-au explicat ce insemna sa rodezi un motor, pacat ca am aruncat sau am pierdut cele doua carti.Fa cum spune vanzatorul si incearca sa nu depasesti cele 3500 de ture 1000-2000 hai 3000 de km.Eu la Skoda cred ca am facut rodajul vreo 1500 de km mai cu atentie dupa care am inceput sa depasesc 3500 de turatii dar la drum lung, dealerul m=a pusese deja in tema ca o sa manance ulei si va trebui sa completez, comparativ cu altele a mea nu a mancat ulei.

Legat de rodaj piesele din motor/cutie nu sunt perfect finisate din fabrica ele prezinta mici asperitati, bavuri microscopice, piesele nu se pupa la fix una cu alta.Rodate corect apare o uzura uniforma care nu afecteaza functionarea.Rodajul este pentru noi astia cu masini personale care tinem la ele, alea de se cumpara pe firma pentru angajati sunt luate si forjate direct dupa care incep problemele, prima problema consumul de ulei.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 36
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Poti sa faci si cum zice amicul tau, daca iti da el garantie pe masina   Cat timp motorul e încă "virgin" si toate articulatiile "stranse" exista niste forte de frecare in interiorul motorului, car

Este bine sa-l iei in continuare pe prietenul tau... Da' sa strangi repede banii de inmormantare... Am si eu o-ntrebare: Dobitocii aia care produc masina asta or avea cumva ceva in capul lor cand scr

La duster nu prea ai cum sa nu amesteci la cat de scurte sunt...

Posted Images

Din ce imi aduc eu aminte, in manualul masinii scrie ca rodajul se face 1000km la benzinar, respectiv 1500km la diesel, iar perfomante maxime se pot cere dupa 3000 km la benzinar, respectiv 6000 km la diesel.

Nu mai tin minte care erau recomandarile legate de turatii sau viteza.

Link spre post

Sincer la calea blanda ma gandeam si eu insa l-am luat in seama pe amicul meu pt ca mi-am amintit ca acum doi ani cand am fost la Sinaia pe drumul dintre Sinaia si Targoviste am intalnit grupuri de masini diverse modele dacia cu nr rosii "probe ***" pe care le calareau aia pe serpentine exact la ruptul fașului, in sus si in jos, dus intors pe serpentine exact in orele normale de program de lucru. Mai am mai putin de 1000 km de rodaj asa ca nu ma grabesc :) . Prea tare

Este bine sa-l iei in continuare pe prietenul tau... Da' sa strangi repede banii de inmormantare...

Am si eu o-ntrebare: Dobitocii aia care produc masina asta or avea cumva ceva in capul lor cand scriu in manualul de utilizare modaliatea de parcurgere a rodajului?

Pentru a ta informatie, masinile care le vezi cu nulere rosii de AG si cu PROBE, nu fac rodaj ci... teste de anduranta!

Link spre post

Am primit si eu sfatul asta pe alt cand am luat Dusterul. Cateva argumente (pe care le-am primit atunci) ar fi aici: http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm

Eu personal am facut rodajul conform manualului, dar e decizia fiecaruia daca respecta sau nu instructiunile.

Editat de BlaueCorsa
Link spre post

Mda :) controversat articol. Un producator face milioane de motoare (cu diverse versiuni, teste comparative, etc) dar nu intra in detalii foarte mari la investigatii. Baietii astia pasionati desfac sute de motoare da' se uita la toate detaliile. Statistic vorbind, cantitativ, cine are populatia mai mare de subiecti analizati? Dar calitativ cum analizeaza subiectii? E greu de decis care rezultate is mai concludente :)

Personal consider ca daca procedezi ca in manual (modul de rodaj, utilizare, revizii) o sa te tina mult si bine, fara dureri de cap. Daca totusi se blaneste ceva, poti da vina pe producator (garantie sau post-garantie - sau pur si simplu sa acuzi known issues la diferite tipuri de motoare).

Daca NU respecti ceva, motorul sigur va limba mai devreme sau mai tarziu. Dar o sa ai semne de intrebare daca nu cumva l-ai blanit tu :) si asta in urma citirii unui articol sau a urmarii unor sfaturi cu caracter discutabil.

La final, fiecare face ce vrea cu banii si cu jucariile sale.

Da' atata ca, dup-aia, e bine sa nu uite ce o facut (la rodaj, la un abuz, la o revizie sarita, etc) cand se discuta de probleme. #numazic

PS. Teriosu' din '97 nu stiu ce viata o avut, ce rodaj si ce abuzuri o primit. Avea 135 000 km cand l-am luat (sigur erau dati inapoi cu penseta ca erau ca niste contoare vechi de gaz). De cand l-am luat consuma (ardea) 1 L de ulei la 1000 km la mers normal. La mers mai "in forja" lua 1 L la 700 km. Dupa 3 ani si 35 000 de km facuti de mine cu el, situatia era la fel. De ce? Pai "forje" putine pe cat se poate, schimb ulei complet + filtre la 10 000 km (desi avea 1 L de ulei nou pe luna), si cam atat. A carat remorci, s-a dat pe dealuri, GPL peste 15 000 km. Benzina de la Lukoil - cea mai ieftina. Dupa alti 5 000 km la noul proprietar, exact acelasi comportament (facut instructajul, procedeaza la fel cu el). Deci rodajul nu e totul, conteaza si ce faci dupa el.

Cu alte cuvinte, ca la orice chestie de pe pamant (obiecte, relatii, oatever), cum o ingrijesti asa o ai. Daca ii mai pretentioasa, tre sa ai grija mai mare de ea (daca vrei sa te tina).

Link spre post

Draga danielcijocar, nu cred ca il cunosti pe amicul meu asadar nu fii urâcios. In alta ordine de idei, atat dealerul cat si producatorul cat si utilizatorul finsl prefera ca vizitele in service sa fie cat mai tarziu iar producatorul sa aiba justificarea kilometrilor lungi pentru problemele masinilor. In cazul camioanelor lui un motor care mananca ulei e preferabil sa fie gasit cat mai repede dupa cum a explicat un coleg mai sus. Totodata producatorul sugereaza metoda medie de utilizare. Exista metode de intretinere care sunt departe de media indicata.

Link spre post

Totusi ma gândesc ca un motor de camion e gândit altfel decât unul de turisme. Iar materialele si modul de realizare m-as astepta sa difere tot asa. Deci comparatia e fortata. Dar o sa mă interesez cum e si cu astea, doar ca sa avem o referinta, si revin.

BTW - firma pt care lucrez are la activ câteva solutii de integrare de logistica de transport via camioane (la nivel european). S-a realizat integrarea cu device-uri (erau deja montate pe camioane) care trimiteau inclusiv un e-mail la directorul tehnic daca soferul tura motorul la rece. Deci totusi "best practices" se aplica la orice motor as zice...

Link spre post
  • 1 month later...

Salut,

Ma poate lumina si pe mine cineva cum e mai OK de facut rodajul asta?Adica cum e mai bine sa procedez,ies Duminica la prima ora dimineata cu noaptea in cap cand nu e trafic deloc pe autostrada si fac din prima un drum de vreo 500 de km dus si 500 de km intors sau in timp cu drumuri scurte sau mai lungi facute in traficul din oras?

Link spre post
  • Mak locked this topic

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...