Sari la conținut

Presiune in gume

Postări Recomandate

Salut,

(sa nu va suparati ca postez intr-un topic vechi)

Am tot urmarit forumul -vreau sa-mi iau un Duster-, dar nefiind, inca, posesorul unuia, n-am postat nimic pana acum.

-- Aer - azot -- hmmm, am bagat azot de ceva ani - vreo 8 (opt)-, in gumele Loganului, si am constatat ca dupa un drum lung nu se mai incalzesc ca atunci cand bagam aer.

As zice ca, cel putin, la drum lung , se incalzesc mai putin, ca urmare e mai avantajos azotul. Unde mai pui ca am constatat ca se dezumfla mai greu (drumuri mai putine la vulcanizare si/sau benzinarii dotate cu compresor).

Si dupa ce-mi iau Duster-ul, tot azot bag.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • 2 months later...
  • Răspunsuri 21
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

JDm2006, eu cred ca mai degraba e presiunea care ai pus-o. sigur a fost aceiasi?

eu am cauciucurile originale cu 2.8 bar si masina zbarnaie: nu se incalzesc deloc cauciucurile si stabilitate foarte buna la 160km/h :devil:

Link spre post
  • 2 months later...

@vava, nu-i cam mult 2,8 totusi? Cand am luat Dusterul avea 2,4 si tot mi se parea ca zdruncina la fiecare hop, plus ca unde naiba sa alergi cu 160 in Romania, astea nu-s autostrazi de fugit pe ele, am mers si eu 140-150 constant (Austria, Italia, Germania - cu consum pe masura: 9-10%),

Parerea mea - azot sau nu - :

2,2 la drum lung, autostrazi (nu alea din Ro), 3-4 persoane + bagaje

1,9-2,0 in mod normal

1,7-1,8 in off-road

Link spre post
  • 2 weeks later...

Pai depinde pe ce mergi. Pe autostrazi si drumuri bune eu zic ca e numai bine. Insa pentru oras mi se pare si mie cam mult ca te zdruncina prea tare. Acum am venit in Romania si cand am vazut cate denivelari sunt pe aici am redus la 1.8 bar fata si 1.9 bar spate ca pentru drumuri forestiere :blush:

Presiunea trebuie adaptata la conditiile de drum :ermm: . Specificatiile date de fabrica sunt niste valori medii. Producatori de avelope dau valorile maxime pe care nu e deloc bine sa le depasesti <http://www.conti-onl...atasheet_en.pdf>

La viteza mare deformarile elastice foarte rapide ale anvelopelor produc foarte multa caldura/pierderi -> instabilitate + pericol de explozie.

Si iarna e bine sa cresti presiunea -> suprafata de contact mai mica -> presiune mai mare -> aderenta mai buna pe teren neted si alunecos :angel:

Link spre post

Pe nisip se recomanda dezumflarea rotilor pentru o aderenta mai buna (suprafata de contact mai mare), credeam ca si pe zapada se aplica acelas principiu. Pana acum am folosit doar 2.2 dar cam de 3k km am trecut la 2.0. Parca e mai bine asa, indiferent de drum.

Link spre post

Pe suprafetele moi gen nisip, mocirla, zapada, aderenta e mult mai putin importanta decat afundarea rotilor. Vehicolele se blocheaza deoarece rotile lor nu fac decat sa sape in suprafata in loc sa impinga inainte. Pentru a mentine un vehicol in miscare e necesar ca acesta sa pluteasca peste suprafata moale. Aceasta se poate realiza prin marirea vitezei de deplasare sau a suprafetei de contact. Viteza aduce riscuri mari, deci e mai sigur daca se mareste suprafata. Pentru zapada afanata care are densitatea foarte mica e nevioe de niste cauciucuri cu o suprafata enorma ca sa nu se afunde (vezi asta

) :angel:

Mai sus eu vorbeam de "teren neted si alunecos" cum e cazul tipic al unei sosele iarna (gheata/zapada batatorita). Aici nu mai apare nici un fenomen de afundare si conteaza cat de mult adera anvelopele la suprafata. Anvelopele cu cuie (ideale in acest caz) distribuie greutatea vehicolului doar pe cateva cuie, deci o suprafata de cateva sute de ori mai mica decat a unui cauciuc normal. Forta de apasare mult mai mare va face ca cuiele sa patrunda in gheata oferind o aderenta sporita! La niste anvelope normale prin marirea presiuni se micsoreaza suprafata de contact cu drumul deci creste forta pe unitatea de suprafata :blush:

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...