Sari la conținut

comportament rutier 1.6 benzina, 4x4

Postări Recomandate

....

pe autostrada am mers pe modul AUTO si satbilitatea este mult mai buna decat pe modul 2x4;

nu se mai deplaseaza in lateral din cauza rafalelor de vant sau a denivelarilor.

asta e "efect placebo" :? asa-i ca autostrada era uscata? doar daca aveai vant lateral cu 100km/h (in Europa mai greu) as putea crede ca vantul "te-ar impinge" lateral, si nici atunci modul Auto nu te-ar ajuta prea mult. De ce spun asta: Auto sesizeaza patinarea rotilor spate pe directia tractiunii (deci in sensul de mers al masinii) si atunci cupleaza si puntea spate. Deci pe tine faptul ca te sufla vantul din lateral ("nu se mai deplaseaza in lateral din cauza rafalelor de vant") nu te ajuta cu nimic modul Auto, computerul nu va sesiza nici o alunecare (in directia de mers) a rotilor puntii spate deci nu o va cupla.

in conditiile descrise de tine ESP-ul te poate ajuta intr-o oarecare masura, deci daca ai simtit ceva "efect" in mod sigur ai simtit ESP-ul si nu Auto.

modul Auto e bun iarna prin oras dupa o zapada proaspata pana se dezmeticesc autoritatile, mai prinzi o balta inghetata si se schimba brusc conditiile de aderenta, sau mergi pe o strada laturalnica nu prea deszapezita, mai mergi la tara la parinti/bunici si umbli pe un drum cu noroi, mai un drum pe nisip, un drum de munte cu portiuni alternante de drum uscat cu drum inghetat...astea sunt utilizarile ptr Auto, daca in conditiile de mai sus nu te ajuta Auto, comuti in Lock (dar tre sa fie aderenta scazuta: zapada batatorita, noroi, pamant moale, nisip,...) ....daca nici Lock nu te ajuta, lasi masina acolo si pleci pe jos (mai poti face o incercare cu lanturi eventual :D )

sper sa nu te superi pe mine dar mod Auto pe autostrada e cvasiinutil, mai ales in conditii de vara, doar maresti consumul, doar maresti uzura angrenajelor folosing tot agregatul ptr ceva ce nu a fost destinat.

in rest sa-l folosesti sanatos si sa te bucuri de el cati mai multi km!

bafta!

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 82
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

pt mosumf; citeste manualul de utilizare; respecta indicatiile din carte: zice la carte: pana la 1000 km, nu depasiti 130 km/h in ultimul raport de viteza sau 3000-3500 rot/min.pag 2.2 manual de ut

pentru kidu 79; ai dreptate partial;

deci, daca se mareste consumul si daca se uzeaza angrenajele inseamna ca functioneaza si el, modul AUTO pe teren uscat; oricum axul cardanic se roteste indiferent daca e pe AUTO sau 2WD; am inteles ca exista un cuplaj vascos, pe baza de ulei, care face se intre in functiune tractiunea spate; deci "roticelele" se rotesc oricum numai ca nu sunt cuplate;

ma gandesc ca orice miscare laterala, trecerea de pe o banda pe alta, datorita schimbarii directiei de mers, la viteza de ~ 130 km/h si nu numai, unde intra in actiune si "aerul inconjurator", adica "vantul" cum ziceam eu, duce la functionarea modului AUTO;

atunci, de ce zice toata lumea ca e mai mare consumul in modul AUTO, daca el nu functioneaza decat pe teren alunecos ? inseamna ca efectul placebo este si la consum?

pot exista patinari, miscari laterale, ale masinii, de la trecerea de pe o banda pe alta, si atunci cred ca intra in modul AUTO; roata patineaza si pe directia de mers atunci cand masina se deplaseaza in lateral; compunerea vitezelor;

ma mai gandesc ca acel diferential spate functioneaza, pe modul AUTO nu numai atunci cand roata patineaza ci si cand intampina o anumita rezistenta;

atunci cand se ia o curba diferentialul modifica raportul de turatii ceea ce face ca masina sa nu plece pe campii;

cred ca si atunci cand se ia o curba si este cuplat pe AUTO rotile spate devin motoare, adica modul AUTO intra in functiune si cand rotile din spate nu au aceeasi turatie; cred ca orice modificare a vitezei unghiulare a rotilor din spade duce la cuplarea diferentialului, indiferent daca masina "patineaza" sau ia o curba, calculatorul sesizeaza o modificare de turatie a rotii;

in pliantul de prezentare zice ca modul auto poate fi folosit pe toate tipurile de drumuri si in special pe drumuri cu aderenta scazuta( cred ca aderenta scazuta inseamna mai mult decat patinare, cred ca include si patinarea);

mai zice tot in carte: cel mai bun raport tinuta de drum/motricitate; o securitate optima indiferent de conditiile de aderenta;

cred ca esp-ul are functia de a frana roata si de a modifica turatia motorului

parerea mea, poate gresesc;

nu am ESP ca-i pe benzina.

nu ai vazut ca olandezii au zis ca dusterul este instabil daca nu are esp, dar au facut test cu o masina 2x4 ?

eu nu zic ca modul AUTO inlocuieste esp-ul dar masina e mult mai stabila cuplat pe AUTO fata de 2x4, ca nu zic ei degeaba ca pe modul AUTO este siguranta optima;

constructorul zice ca modul LOCK sa nu fie folosit decat in situatii de teren "naspa" pentru ca duce la uzura masinii: modul 4WD LOCK este rezervat exclusiv conducerii in afara drumurilor carosabile; orice alta utilizare a acestui mod risca sa degradeze manevrabilitatea si sa deterioreze elementele mecanice ale vehicolului, pagina 2.14 din manual ul de utilizare.

la cel AUTO zice: modul AUTO distribuie automat cuplul motor intre osiile fata spate in functie de conditiile rutiere si de viteza vehiculului; aceasta pozitie optimizeaza tinuta de drum; utilizati acest mod pe orice tip de drum( drum uscat, zapada, sosea alunecoasa...) p. 2.11 din manualul de utilizare.

poate am acelasi efect placebo ca cei care spun ca masinile pe motorina sunt mai bune :?, referitor la modul AUTO; (glumesc) :D

am scris cam mult, scuze pentru eventualele plictiseli care pt sa apara;

Link spre post

acu referitor la "vantul", aerul din fata care ne loveste fara crutare la viteze mari;

cand aveam loganul si mergeam cu viteze "foarte mari", din cauza curentilor de aer frontali, stergatoarele de parbriz aveau tendinta sa se ridice, adica chiar se deplasau, se roteau cateva grade bune;

am observat ca la duster acestea(stergatoarele) sunt putin "ingropate" in masina, nu sunt asa descoperite ca la logan si nu le izbeste aerul, asa din plin;

oricum modelele dacia nu sunt pentru mare viteza, acolo 120 maxim 130.

dar cand mai iesi pe afara, mai ales in germania vezi ca toti trec pe langa tine ca niste "turbati" si ai tendinta, fireasca in anumite limite europene, sa te comporti ca ei; (na, integrarea bat-o vina; ca daca nu intram in europa nu aveam habar de autostrazi, nu plecam cu masina afara, ca nu aveam chef sa ma milogesc pentru vize, stateam cu daciile lu` tataia si eram foarte multumiti; scuze pentru patinare de la subiectul cu stergatoarele)

si o alta problema, pe la 160 km/h daca mergeam cu loganul avand unul din geamuri deschis incepeau sa vibreze usile;

la duster mi s-a intamplat ceva asemenetor numai ca nu vibrau usile ci timpanele in urechi;

adica la ~ 120 km/h cu unul din geamurile din spate deschis auzeam radioul cu intreruperi si mici pulsatii in ureche; am crezut ca s-a "stricat" transmisia radio, dar cand se ridica geamul spate incetau acele pulsatii; cred ca se producea o vibratie a aerului, o "variatie pulsatorie de presiune" daca pot spune asa.

adica, la viteze mari ale masinii curentii de aer afecteaza masina in aceeasi masura ca si calea de rulare;

te "impinge aerul" din toate partile, mai ales fata si lateral cand schimbi directia de mers;

poate ma repet; la logan cand treceam de pe o banda pe alta, pe autostrada, la viteze mari, simteam o deplasare laterala a masinii, parca o impingea cineva ( de` forta centrifuga mai e si ea pe acolo alaturi de curentii de aer si multe altele)

Link spre post

pentru mosumf;

eu am casco la "groupama"; fostul asiban, sunt seriosi, cel putin asa au fost cu mine, la logan pentru daunele avute s-au comportat foarte bine, ca la carte.

dupa ce am facut contractele la BRD am fost la un dealer de la ei, de la "groupama" si au zis ca pentru pretul masinii, ( ~ 15.000 euro) si asigurare casco offroud, este foarte buna rata;

a zis ca firma de asigurari, banca si dacia fiind "frantuzesti" si-au facut unele reduceri, francezii, intre ei :D ;

acuma este bine ca si rca-ul, sau cum se zice, asigurarea obligatorie, cea cu cartea verde, sa fie la aceeasi firma cu asigurarea casco, pentru a putea avea si casco extins, atunci cand pleci pe afara, daca nu pleci n-are importanta, altfel este foarte scump sa ai diferit, ca dai numai pe o luna cam 150-200 lei, pentru casco extins, daca nu e la aceeasi firma;

cunosc pe cineva care are un offroad sh pe care a dat ~15.000 euro si plateste pe luna 500 lei, pe cand eu 260 lei, deci este bine, avea dreptate dealerul;

dar, inca odata, acest casco l-am facut avand masina cumparata in rate de la brd;

nu stiu daca la masina cumparata cu "banii jos" mai sunt aceleasi rate, chiar la "groupama"; casco l-am facut prin brd, la ei era aceasta oferta;

acest casco ramane neschimbat pe toate perioada imprumutului, adica pe 10 an, la mine;

daca nu ai credit, rata casco se face pe o perioada de un an, si cum firmele de asigurari din ramania modifica ratele aproape anual, s-ar putea ca in 10 ani asigurarea sa fie din ce in ce mai scumpa, cum s-a intamplat pana acu;

am casco fara franciza, adica oricate evenimente am nu platesc nimic in plus;

la cel cu franciza aveam primul an gratuit casco, dar franciza dupa al doilea eveniment pe an era 150 euro si mi s-a parut mult, adica daca tre sa schimbi un parbriz, mai mult de jumate dai tu.

deci, oricate evenimente am in cei 10 ani, rata este aceeasi, nu platesc penalizari de la un an la altul.

facand o comparatie intre mine si cel care are offroadul sh si care plateste pe luna 500 lei casco,

eu platesc pe luna ~ 1.100 lei, rata+casco, deci un pic peste dublu; mi se pare o "afacere buna" cu imprumut, mai ales ca nu aveam in casa 15.000 euro :? chesh.

scuze, poate trebuia acest subiect, cu casco, pus la topicul de casco ;) .

Link spre post

pt mosumf;

citeste manualul de utilizare;

respecta indicatiile din carte:

zice la carte: pana la 1000 km, nu depasiti 130 km/h in ultimul raport de viteza sau 3000-3500 rot/min.pag 2.2 manual de utilizare dacia duster;

vezi ca la 130 km/h intreapta VI, adica ultimul raport, ai 4000-4100 rot /min ceea ce inseamna ca e cu 1000 de rot mai mult decat in recomandarile lor;

mai bine ai o turatie recomandata decat o viteza recomandata, pentru ca rodajul se refera in principal la motor si acesta trebuie protejat in primii 1000 de km. adica in rodaj sa nu depasesti 120 km/h unde ai pana in 3500 rot/min; inca odata zic pentru 4x4 benzina cu sase trepte de viteza ( pt alte modele de duster nu cunosc)

te inteleg, masina oarecum puternica, te indeamna la o anumita viteza, dar rabdare;

sa nu depasesti nici in treptele inferioare 3000-3500 rot/min in primii 1000 de km.

mai de preferat ar fi ca tot timpul sa mergi cu ea pana in 3000-3500 rot/min;

cresti durata de viata al motorului si nu risti in prima suta de mii de km sa faci motorul;

acu depinde cat vrei sa ai masina;

dar se poate intampla, daca esti mai "nervos" ca dupa parima mie de km. sa o fortezi tot timpul cu turatii intre 4000 si 5000 si dupa 70.000-80.ooo cel mult sa-i faci motorul; nu stiu, banuiesc;

oricum cred ca peste 4000 rot/min folosita mai tot timpul motorul are o durata de viata mai mica, maxim 3-4 ani, adica perioada de timp cat tin nemtii masinile, pe care apoi le cumpara romanasii nostrii ( nu vreu sa jignesc pe nimeni ci doar sa trezesc pe cine vrea sa inteleaga la realitate);

daca ai grija de masina din toate punctele de vedere ai sa o vinzi fara nici o problema, ca mai mult de 5 maxim 7 ani nu se merita sa o tii; intretinerea devine mai mare ca rata ( ma refer la mine care o am in rate)

daca esti atent cu ea la motor, la caroserie, la interior vei fi multumit de ea cat timp o ai si atunci cand ai sa o vinzi vei face lucrul acesta din prima zi;

acum cateva sfaturi in legatura cu caroseria;

din experienta mea;

mai ales pentru masinile noi, care teoretic nu au nici o zgarietura ( pentru cei interesati);

primul sfat: nu exista spalare ideala care sa nu produca mici daune caroseriei,asa ca nu fiti incordati.

daca citesti instructiunile din carte referitor la spalat iti dai seama ca la nici o spalatorie nu se poate spala cu presiune variabila, mai ales in romania, unde presiunea jetului de apa nu este variabila;

cand aveam loganul, primele spalari le-am facut "in particular", adica cu furtunul si clasica perie de plastic in fata blocului, si am zgariat caroseria la greuuuuuuuuuuu!

sa nu lasati pe cei de la spalatorii sa va frece masina cu periile acelea din plastic; matuieste caroseria "la greu";

deci prima spalatre la duster, la mine, a fost asa:\

mers la spalatorie, vorbit cu baiatu` ca sa stie sa nu foloseasca nici peria nici buretele, da` asta la inceput, si l-am mai anuntat ca este si prima spalare a masinii, ca sa se miste mai atent;

prespalare, apoi spuma de detergent, apoi spalare cu jet de apa, fara frecare cu buretele sau peria si nici stergere de apa dupa aceea;

am plecat cu stropi de apa pe ea, dar fara nici o zgarietura;

timp de o luna, atata este de cand am masina, am facut numai o singura spalare;

scuze pentru prea multe amanunte, dar cred ca pentru cei interesati sunt utile;

nu uitati un lucru: masina voastra este masina unui potential cumparator peste 5-7 ani sau mai putin; daca nu vreti sa muriti cu ea in parcare si cu un vesnic anunt "de vanzare" aveti grija de ea;

Link spre post

cum ma comport cu masina cand merg in parcare la supermarketuri si nu numai:

o parchez intr-o zona fara masini, pentru ca sa nu-mi fie lovita de usile masinilor din apropiere, cand sunt deschise de proprietarii lor ( istetii lor proprietari);

in general, cand parchez masina, o fac in locuri cat mai "normale", unde pericolul de a fi lovita este cat mai mic;

Link spre post

Am citit cu atentie ce ati scris pe aici si constat ca se abereaza inutil si cam mult iar administratorii nu taie din elanul noilor posesori care incep cu una si o iau pe aratura (fara 4x4). rog nu va suparati. mai si glumim. dar daca totusi ai deschis acest topic puneti si cate aspecte legate de comportamentul rutier:

1. vi se pare silentioasa?

2. cam cu ce viteze rulati constant si cum se comporta atunci?

3. cum abordati virajele si ce ati constatat fata de o berlina?

4. cum stati cu consumul?

5. cum se comporta incarcata sau goala?

6. ce observati pe 4x4 privitor la zgomote sau diferente de consum?

7. etc, alte observatii

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere.

• Inregistrare/Autentificare

Pentru a putea posta, te rugam sa te inregistrezi / autentifici.

• ForumDuster.ro pe Facebook

• Topicuri

• Postări

• Tu ai patit cum am avut si eu o speță! La reprezentanta Skoda..la ITP..Ca de ce la cauciucurile de iarna nu am indice de viteza V sau mai mare? Eu aveam T. Mi.am dat seama ca dorea si el o mica șpagă.. Nu am mai apelat la ei! 
    • Nu Nemultumirea este pentru ca: 1. Am schimbat anul trecut bieleta (pipa) dreapta la reprezentanta cu piesa cumparata de la reprezentanta, am facut geometria si am trecut inspectia itp in ziua respectiva la statia itp din cadrul reprezentantei. Masina avea 74000 Km. Anul acesta tot la statia itp respectiva si tot inginerul acela mi-a spus ca nu ma trece daca nu inlocuiesc bieleta (pipa) drepta. Masina are 78000 Km si a fost condusa (cu grija) numai de mine. Nu mi se pare ok sa-mi ceara sa schimb piesa dupa 4000 Km; 2. Anul trecut nu mi-a spus nimic de flansele de la amortizoarele fata. Acum mi-a spus ca nu ma trece daca nu le schimb. Inteleg ca masina este veche (19 ani) dar nici anul trecut nu era noua. Putea sa ma avertizeze ca trebuiesc inlocuite si chiar le schimbam intr-un interval de un an (la reprezentanta si cu piese de la reprezentanta - cum am si facut acum). Masina este pastrata in conditii foarte bune, la temperatura de 15-20 grade tot anul si fara soare. Cat putea sa imbatraneasca cauciucul de la flanse daca anul trecut a fost cat de cat bun - dovada ca nu am primit nicio atentionare.  Mi-a spus ca ar fi bine sa inlocuiesc si amortizoarele deoarece nu mai sunt noi si tot platesc manopera pentru flanse. Aici am inteles si o sa le schimb dar nu imediat. Nu a fost o cerinta ca sa ma treca la inspectie. A fost doar o avertizare. Inteleg asta. Desi mecanicul cand a inlocuit flansele mi-a spus ca amortizoarele sun incat bune.   (Daca platesc gazele ca sa tin la caldura un Logan vechi nu are rost sa vorbim de bani.)   (Am mers cu Skoda 120 L, fabricata in 1978, prin toata tara, inclusiv pe Transfagarasan. O masina buna si sigura.)
    • in curand vinzi cu tot cu Duster Mi-am facut socotelile -raman doar la bare, cutia nu mi intra deloc in buget .  Daca cineva vrea cutia..raman in cursa:)Daca nu - spor la vanzare!
    • Cum ai vrea sa apară in anunț? Ceva mai concis. 
    • Buna ziua! As dori sa modific anuntul pentru ca nu prea gasesc bare transversale care si fie compatibile cu trpa panoramica de la Bigtser. Prin urmare am de vanzare si o cutie Thule cu setul de genti aferent: 1 x Set de genti Thule GoPack 8006 pentru cutiile portbagaj (Cod pachet: TA8006)       1 x Thule WingBar Edge gri - TA9581 (Cod pachet: TA9581)       1 x Cutie portbagaj Thule Force XT L Negru Mat (Cod pachet: TA6357)   Cutia folosita doar de cateva ori. Vand doar impreuna pentru 2000 RON tot pacehtul. Nu este negociabil.  
  • Creează nouă...