Sari la conținut

''Aro''-ul meu - Duster Prestige PH2 1.5 dci 4X4

Postări Recomandate

Am decis sa deschid si eu un topic unde sa impartasesc experienta mea cu aceasta masina.

De ce mi-am luat Duster? Fiindca merg mult pe la munte si imi place sa intru pe drumuri forestiere si sa nu am emotii ca ating sau raman impotmolit in noroi, in niciun caz nu sunt un impatimit al off-road-ului...  Imi place si design-ul exterior al masinii, care exprima robustete si am urmarit multe review-uri unde m-am lasat incantat de ce face Dusterul in afara soselei.

Masina care am ales-o eu este echiparea de top Prestige, a fost rulata in Belgia, este foarte ingrijita interior/ exterior, a avut cinci ani garantie si toate interventiile/ reviziile au fost facute in reteaua Dacia, distributia facuta anul trecut si, mai mult de atat, doar 48k km reali, confirmati la o diagnoza facuta de mine la reprezentanta.

Am testat-o de curand la munte pe drumuri acoperite cu zapada si inclinaii mai mari, s-a descurcat bine, nu am ce sa-i reprosez, decat poate sistemului de control al tractiunii, care nu prea face mare branza...

Insa, nu am luat in calcul ca aceasta masina vine la pachet cu destule dezavantaje si hibe ascunse. Dezavantajele sunt legate in primul rand de comfortul si ergonomia scazuta a postului de conducere, cat si de consumul mare de motorina in regim de autostrada (aproape  similar cu cel al unui Touareg V6 3.0 TDI),  iar hibele descoperite o sa incerc sa le enumar mai jos:

-1.prima si cea mai grava, care am detaliat-o intr-un topic dedicat, a fost ca mi s-a aprins pomul de Craciun in bord cand am plecat la primul drum lung cu ea si a trebuit sa ma intorc cu motorul ''in suturi'' dupa 150 de km parcursi pe autostrada si sa schimb masina acasa... Asta din cauza unui cablu de la injectoare, neizolat cum trebuie de Dorel, care s-a ros in timp

-2.motorul are un zgomot idiot dupa ce  incalzeste, un suierat- tremurat , care nu este sigur nici de la turbina, nici de la distributie/transmisie ( care au fost schimbate acum cateva mii de km in reprezentanta). Cand o turezi dupa 2000 de ture nu se mai aude, insa la turatii mai mici e enervant si iti inspira neincredere

-3.pe fata e un troncanit metalic, ca si cum s-ar misca tija care tine capota ridicata,  insa ea nu exista, avand amortizor

-4.facand o inspectie vizuala pe dedesubt, am observat ca axele planetarelor spate, cat si capetele dinspre diferential nu au nicin tratament anticoroziv si sunt mancate bine de rugina. Capetele de planetara era cadmiate chiar si la vechea Dacie 1310, acum e fier mort si au inceput sa se exfolieze straturi de rugina. Inadmisibil zic!

-5.la picioarele pasagerului fata, pe covoras, tot apar niste bucati mari de cativa cm de vopsea cauciucata, care se tot desprinde de pe pasla insonorizanta care este in acel loc. Problema imi este cunoscuta de la vechiul Logan din 2008, insa dupa 7 ani de zile ma asteptam sa nu mai fie asemenea probleme si la Duster... Din nou, calitatea Dacia isi spune cuvantul!

-6.usile fata, pentru a se inchide bine, trebuie trantite binisor si fac un zgomot de tabla goala si subtire. Paradoxal, cele spate se inchid foarte usor si zgomotul e mult mai placut auzului

-7.la capota fata, pe partea compartimentului motor, am gasit deja vreo 2 zone cu rugina, de cativa cm patrati. Am curatat cu smirghel si am revopsit... 

Concluzia mea este ca noi, romanii ( si aici ma includ si eu), suntem uneori  prea patrioti, ori nostalgici poate si am format niste atasamente morbide, inclusiv fata de marca Dacia, masini cu care am mers din copilarie cu parintii in concediu, am invatat sa conducem pe ele, legandu-ne multe amintiri/ aventuri din trecut. Si vrut-nevrut au inceput sa faca parte inseparabila din universul nostru. De aceea avem tendinta de a le lauda in mod inconstient, cu toate ca au o gramada de probleme, unele fiind chiar foarte mici, dar care te lucreaza exact ca si picatura chinezeasca...

Eu unul, dupa experienta cu Duster, il pot considera doar un urmas modern al vechiului Aro, care si el a fost foarte apreciat pe plan mondial la vremea respectiva, incat fabrica nu facea fata cererii.  O masina foarte buna in afara soselei, insa cam atat... Nu este nicidecum acea masina fiabila si sigura la care m-as fi asteptat, iar comfortul si ergonomia nu sunt de asemenea atuurile ei. Eu as recomanda-o doar pescarilor, vanatorilor si celor care locuiesc in zone muntoase, nu este alegerea potrivita ca masina de familie pentru cineva care sta la oras si face concedii cu drumuri lungi. Parerea mea...

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In trecute vremuri, Aro era o mașină bună. Comparativ, Duster este mai ”de oraș” și ceva mai puțin ”cărăuș”. 

Durata de viață a unei mașini este cam 10 ani. In cazul de față, are deja 7 si este destul de normal să mai apară probleme (nu doar la Dacia).

Consumul mai mare pe autostrada cred că poate fi inglobat in consumul mediu iar despre consumul mediu la diesel-ul de 1.5, stiu că este unul destul de bun.

Defectiunile din cauza Doreilor nu trebuie sa le atribuim mașinii. Zgomote/troncanituri apar la orice masina dupa un timp si pot avea multe cauze (inclusiv Dorei) insă trebuie depistata sursa si eliminată - chiar daca esti nevoit sa schimbi o piesa, nu va fi costisitor pentru ca in general piesele Dacia sunt foarte accesibile ca preț (raportat la alte marci) si exista service-uri multimarcă, mai ieftine decat reprezentantele.

Usile se pot regla si ”acasa” cu un pic de indemanare dar si la service si nu cred să coste grozav de mult (ca suna rău, e altă poveste - se poate imbunatati dar nu foarte mult) 

Acolo de unde cade vopsea cauciucata se poate interveni tot acasa - curatat ca sa nu mai cada si refacut cu ceva silicon, doar daca este cazul.

Zone cu rugina da, din pacate la Dacii, dupa 5-6 ani mai apar, dar daca le remediezi imediat de observi ceva e ok. In prezent am inteles ca, si la Dacia, tabla este ceva mai bine tratata.

Planetarele din spate sunt mai expuse comparativ cu fața si cred ca asa se intampla pe orice masina cu 4x4 (care nu este 4x4 permanet) - se poate intampla ce spui că s-a intamplat in cazul masinii tale, daca cu sunt luate masuri anticorozive.

Ergonomia postului de conducere nu este punctul forte al Duster-ului, desi la ph 3 s-a imbunatatit ceva, ceva,  dar daca asta este foarte important pentru un sofer, atunci nu isi ia Duster sau ... accepta compromisul. 

Despre fiabilitate adevarata la masini se poate discuta doar la Toyota, restul sunt mult in urma (vorbind strict de masini accesibile publicului larg). 

Apreciez postarea ta, nu am dorit în vre-un fel să te combat/contrazic, doar am vorbit despre unele soluții simple la probleme cu care se confrunta si posesorii altor marci de masina, nu doar cei care au Dacia. Am avut un Logan 1,6 mpi 2008 pe care l-am dat zilele astea, in stare mai mult decat buna unui nepot - masina a stat doar afara aproape 14 ani dar l-am dat fara rugina - ce vreau sa spun e ca, Dacia daca o intretii cu adevarat corect (nu doar din vorbe) tine bine destul de mult timp si asta cu cheltuieli minime comparativ cu marcile scumpe .

Acum depinde ce vrei de la o masina - alegerea e a fiecaruia, iar fiecare masina are hibele ei - pui in balanta si decizi pentru ca e vorba de a accepta niste compromisuri - intre masinile accesibile nu exista una care sa aiba lux de Bentley, sportivitate Ferrari, să ”stie” off road ca Suzuki Jimny, sa fie fiabila precum o Toyota si nu in ultimul rand, ieftina ca Dacia. 

Daca am gresit cu ceva sau am deranjat cu aceasta postare imi cer scuze anticipat si te rog sa o stergi, nu-i cu suparare :) 

Cele bune

Editat de Sa1fire
Link spre post

Colegul @Sa1fire a punctat foarte bine punctele forte ale Duster-ului si e normal ca o masina sa nu fie potrivita pentru oricine. Ca posesor de Duster pot sa spun ca e o masina cinstita pentru banii pe care ii dai pe ea si in plus intretinerea si remedierea problemelor care mai apar de-a lungul timpului sunt destul de ieftine. Daca vrei sa intretii o masina ca la carte, Duster-ul (Dacia in general) este printre putinele masini care nu te va face sa cheltui tot salariul pe intretinere si reparatii. Eu de exemplu remediez in cel mai scurt problemele care apar la masina fie ele mici sau mai mari si asta imi da un sentiment de incredere in masina si stiu ca intotdeauna pot sa o fortez in situatii mai dificile fara emotii.

O comparatie cu masini duble la pret nu isi are rostul din punctul meu de vedere, e clar ca vorbim de o alta calitate a materialelor si de o alta fiablitate, desi in ultimii ani fiabilitatea s-a cam uniformizat la toate marcile si nu in sensul bun din pacate..

In concluzie Duster-ul e o masina fara mari pretentii dar care te va duce aproape oriunde vei dori si asta fara a avea emotii din punct de vedere al daunelor ce vor aparea dupa unele drumuri mai anevoioase.

Drumuri bune tuturor!

Link spre post
Acum 4 ore, Sa1fire a spus:

Despre fiabilitate adevarata la masini se poate discuta doar la Toyota, restul sunt mult in urma (vorbind strict de masini accesibile publicului larg). 

Apreciez postarea ta, nu am dorit în vre-un fel să te combat/contrazic, doar am vorbit despre unele soluții simple la probleme cu care se confrunta si posesorii altor marci de masina, nu doar cei care au Dacia. Am avut un Logan 1,6 mpi 2008 pe care l-am dat zilele astea, in stare mai mult decat buna unui nepot - masina a stat doar afara aproape 14 ani dar l-am dat fara rugina - ce vreau sa spun e ca, Dacia daca o intretii cu adevarat corect (nu doar din vorbe) tine bine destul de mult timp si asta cu cheltuieli minime comparativ cu marcile scumpe .

Daca am gresit cu ceva sau am deranjat cu aceasta postare imi cer scuze anticipat si te rog sa o stergi, nu-i cu suparare :) 

Si eu apreciez postarea ta, iar de suparat nici nu se pune problema!  Mai mult, de sters, chiar daca m-ar fi deranjat, nu sunt eu in masura sa o sterg, doar moderatorii.

Si eu am avut pana de curand si un Logan 2008, 1.4 MPI, cumparat SH acum 5 ani, cand avea 68k km. In prezent are peste 110k km ( il conduce tatal meu), iar singura problema care am avut-o cu el este un burduf de planetara stg roata, pentru care a trebuit sa schimb toata planetara ( 300 lei pe SKF). In rest nicio problema serioasa. De acel Logan, care a costat 7000 de euro nou, chiar pot sa zic ca a fost o masina reusita. Dezamagirea vine la Duster si de la faptul ca nu mai este o masina ieftina (  a mea a costat 21000 euro noua, am factura de achizitie), a fost de fabricatie mai recenta (2015) si ma asteptam sa fie mult peste vechiul Logan dpv calitativ, dar din pacate nu este...

Cu fiabilitatea te cam contrazic: comparatia acestui Duster am facut-o in primul rand cu a doua masina care o detin, o masina la fel de modesta, o Skoda Octavia 1 Tour 2008 1.9 TDI (inmatriculata 2009), masina care o am de noua, a costat pana in 14000 de euro, are 132k km la ora actuala si merge impecabil. Este adevarat, este masina de concediu si a facut mai mult drumuri lungi, dar niciodata nu m-a lasat in drum, nu are gram de rugina si cam totul este inca stock pe ea. In 13 ani am schimbat la ea doar claxonul si amortizoarele spate, care au curs de la inceput. Restul, ceas elvetian! Inca nu bate nimic la ea, bucsele sunt toate originale, iar motorul merge ca si nou.

Acum intelegeti de ce sunt asa dezamagit...? Am avut o masina prea buna si a am vrut sa o inlocuiesc, fiindca este euro 4 si la anul va face deja 15 ani si se tot vehiculeaza zvonuri ca vor fi taxe mari pentru acest gen de masini. Atata tot, masina este impecabila tehnic si estetetic, dar moral imbatranita, demodata si ca design, la origine fiind un concept din anul 1997, care a suferit doar un facelift pana in 2010, ultimul an in care s-a fabricat ( din 2004 a mers in paralel productia cu Octavia 2).

Nu sunt vreun fitos sau carcotas, cum m-au perceput majoritatea pe forum, pana acum am condus numai masini de buget. Acest Duster e cea bine dotata masina care am avut-o pana in prezent: tapiterie piele, sistem navigatie, camera marsarier + senzori parcare, ESP. airbaguri laterale, geamuri electrice si pe spate. Sunt dotari care nu le am pe vechea Octavia si mi-au luat ochii, recunosc. Insa am ajuns la concluzia ca prefer o masina mai veche si mai demodata, in care am toata increderea, plec linistit la drum lung cu ea si nu am emotii sau alte surse de discomfort!

Acum 3 ore, andrei_s a spus:

Eu de exemplu remediez in cel mai scurt problemele care apar la masina fie ele mici sau mai mari si asta imi da un sentiment de incredere in masina si stiu ca intotdeauna pot sa o fortez in situatii mai dificile fara emotii.

O comparatie cu masini duble la pret nu isi are rostul din punctul meu de vedere, e clar ca vorbim de o alta calitate a materialelor si de o alta fiablitate, desi in ultimii ani fiabilitatea s-a cam uniformizat la toate marcile si nu in sensul bun din pacate..

Tocmai asta este problema cu aceasta masina, ca nu imi inspira siguranta. Deja m-a lasat o data in drum si are diverse zgomote mici dubioase, care in niciun caz nu ma pot face sa conduc relaxat.

Iar comparatia mea calitativa a acestei masini a fost facuta cu un prapadit de Logan 2008, care a costa doar 1/3 din pretul acestui Duster si cu o Skoda Octavia 1, care a fost noua 2/3 din pretul Dusterului.

Deci consider ca am facut niste comparatii cat se poate de pertinente.

Editat de tynn23
Link spre post

si eu te inteleg si te cred ca esti dezamagit pe buna dreptate ,dar majoritatea nu au probleme grave cu ele (duster),chiar dupa mii de km si ani de zile ,exact ca Octavia ta ... dar faza ca au ruginit planetarele ,tamburi de frina,etc nu o inteleg. Citi zeci, sau poate peste 100 de ani trebuie sa treaca ca  piesele acestea sa rugineasca in asa hal sa fie un pericol pt siguranta ta sau sa se dezmembreze ca o caroserie de ex !? Excluzind aspectul ,nu au absolut nici o problema .

Numai bine,Ovidiu

• Like 1
  • Trist 1
Link spre post
Acum 5 ore, tynn23 a spus:

Si eu am avut pana de curand si un Logan 2008, 1.4 MPI, cumparat SH acum 5 ani, cand avea 68k km. In prezent are peste 110k km ( il conduce tatal meu), iar singura problema care am avut-o cu el este un burduf de planetara stg roata, pentru care a trebuit sa schimb toata planetara ( 300 lei pe SKF). In rest nicio problema serioasa. De acel Logan, care a costat 7000 de euro nou, chiar pot sa zic ca a fost o masina reusita. Dezamagirea vine la Duster si de la faptul ca nu mai este o masina ieftina (  a mea a costat 21000 euro noua, am factura de achizitie), a fost de fabricatie mai recenta (2015) si ma asteptam sa fie mult peste vechiul Logan dpv calitativ, dar din pacate nu este...

Cu fiabilitatea te cam contrazic: comparatia acestui Duster am facut-o in primul rand cu a doua masina care o detin, o masina la fel de modesta, o Skoda Octavia 1 Tour 2008 1.9 TDI (inmatriculata 2009), masina care o am de noua, a costat pana in 14000 de euro, are 132k km la ora actuala si merge impecabil. Este adevarat, este masina de concediu si a facut mai mult drumuri lungi, dar niciodata nu m-a lasat in drum, nu are gram de rugina si cam totul este inca stock pe ea. In 13 ani am schimbat la ea doar claxonul si amortizoarele spate, care au curs de la inceput. Restul, ceas elvetian! Inca nu bate nimic la ea, bucsele sunt toate originale, iar motorul merge ca si nou.

Acum intelegeti de ce sunt asa dezamagit...? Am avut o masina prea buna si a am vrut sa o inlocuiesc, fiindca este euro 4 si la anul va face deja 15 ani si se tot vehiculeaza zvonuri ca vor fi taxe mari pentru acest gen de masini. Atata tot, masina este impecabila tehnic si estetetic, dar moral imbatranita, demodata si ca design, la origine fiind un concept din anul 1997, care a suferit doar un facelift pana in 2010, ultimul an in care s-a fabricat ( din 2004 a mers in paralel productia cu Octavia 2).

Nu sunt vreun fitos sau carcotas, cum m-au perceput majoritatea pe forum, pana acum am condus numai masini de buget. Acest Duster e cea bine dotata masina care am avut-o pana in prezent: tapiterie piele, sistem navigatie, camera marsarier + senzori parcare, ESP. airbaguri laterale, geamuri electrice si pe spate. Sunt dotari care nu le am pe vechea Octavia si mi-au luat ochii, recunosc. Insa am ajuns la concluzia ca prefer o masina mai veche si mai demodata, in care am toata increderea, plec linistit la drum lung cu ea si nu am emotii sau alte surse de discomfort!

Iar comparatia mea calitativa a acestei masini a fost facuta cu un prapadit de Logan 2008, care a costa doar 1/3 din pretul acestui Duster si cu o Skoda Octavia 1, care a fost noua 2/3 din pretul Dusterului.

Deci consider ca am facut niste comparatii cat se poate de pertinente.

Intrebare: de ce sa schimbi ceva ce merge bine?

Link spre post
Acum 21 ore, ow3x3xpr3ss a spus:

si eu te inteleg si te cred ca esti dezamagit pe buna dreptate ,dar majoritatea nu au probleme grave cu ele (duster),chiar dupa mii de km si ani de zile ,exact ca Octavia ta ... dar faza ca au ruginit planetarele ,tamburi de frina,etc nu o inteleg. Citi zeci, sau poate peste 100 de ani trebuie sa treaca ca  piesele acestea sa rugineasca in asa hal sa fie un pericol pt siguranta ta sau sa se dezmembreze ca o caroserie de ex !? Excluzind aspectul ,nu au absolut nici o problema .

Nu m-am lamentat ca au ruginit tamburii, daca ai fi citit mai bine postarea mea... acestia chiar au fost vopsiti din fabrica si se pot curata si revopsi foarte usor. Cine are experienta in domeniu si si-a reparat singur masinile in decursul timpului, sesizeaza foarte usor niste deficiente/ neglijente constructive. Eu am zis doar de planetare, unde intr-adevar, nu este o problema de siguranta , fiind un arbore plin, de cateva zeci de mm grosime. Insa capul de planetara dinspre diferential nu stiu daca este turnat sau din tabla ambutisata si are doar cativa mm grosime in anumite zone, deci rezistenta lui chiar poate fi compromisa... La mine sunt zone unde s-au exfoliat niste foi de rugina de aprox 1 mm grosime, ceea ce poate reprezenta mai bine de un sfert din grosimea sa. Iar de curatat si revopsit pe pozitie aceasta piesa este aproape imposibil, fiindca risti sa afectezi burduful de cauciuc. Repet: si la batrana Dacie 1310, acest cap de planetara dispre cutie avea tratament anticoroziv prin cadmiere... Cand iti iei o masina de generatie mult mai noua, te astepti sa fie un upgrade sau macar la nivelul generatiilor anterioare!

Acum 16 ore, abc a spus:

Intrebare: de ce sa schimbi ceva ce merge bine?

Pai nu am argumentat de ce? Datorita legilor idioate care le dau astia... alfel nu as fi avut ganduri sa o schimb, mai ales ca are si pachet de drumuri grele, cu suspensie fata inaltata si scut metalic. Dar orice ar fi, de dat nu o mai dau, prefer sa platesc taxe mai mari, este o masina intretinuta, cu km putini si nici nu iau pe ea banii care i-ar merita.

Link spre post

Am zis eu ca te ai plins de tamburi am zis la general pt ca face parte cam din aceasi categorie referitor cu rezistenta la rugina ,au zis altii fuzeta ,tamburi ,planetare ...eu cind am zis planetara ma refer la planetara toata ,nu mijloc ,lateral ,fata sau spate pt ca cea ce am spus se aplica la toata planetara si cam cit de groasa crezi ca este "tabla" dinspre cutie tinind cont la ce forte este supusa chiar mai ai indoieli ca poate fi facuta din tabla(orice fel de tabla) !! vb serios :)

In fine la faza asta chiar nu ai dreptate ,ai desfacut vreodata un capat de planetara ....cum am mai zis nici intr-o suta de ani nu vei ava probleme de sigurana din cauza ruginei la aceste piese ,piesa in sine nu suruburile care o tin ,sau mai stiu eu ce ... Curatat vopsit pt ce,chiar nu inteleg !

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...