Sari la conținut

Schimbare fluide

Postări Recomandate

Multam, uite de servo nu stiam, eu stiam ca e servo asistat electronic. E 2WD deci nici cutie trasfer si grup, banuiesc ca ramane doar cutia, antigel si lichid frana.

Poti fi mai detaliat cu lichidul de racire? In ce consta mai exact problema?

Editat de Mak
NU CITA ULTIMUL MESAJ!
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 24
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Atasat vederea explodata a circuitului de racire la K9K874, procedura de golire \umplere am oferit-o in pagina precedenta, valabila si pentru K9K874.          

@AdCristian, referitor la schimbarea uleiului din cutia de viteze sunt lungi ”discutii” pe forumuri (daca\cand), parerile sunt impartite, eu la Sanderica (cutie TS4) am 64k km si nu l-am schimbat, ini

Referitor la schimbul ulei cutie de viteze as putea sa mai adaug cateva lucruri interesante, cu date fapte si cifre, inclusiv de la un producator de cutii dar si experienta cu masinile pe care le-am a

Posted Images

@AdCristian, referitor la schimbarea uleiului din cutia de viteze sunt lungi ”discutii” pe forumuri (daca\cand), parerile sunt impartite, eu la Sanderica (cutie TS4) am 64k km si nu l-am schimbat, initial aveam in plan la urmatoarea revizie (odata cu distributia) dar nu voi face asta deocamdata. Daca doresti insa il poti schimba si tu, intr-o cutie TL4 intra ca, 1.9 litri de ulei Tranself TRJ 75W80 sau NFJ 75W80 (acum se gaseste echivalentul acestuia), se goleste cel vechi si umplerea se face pana la preaplin, atasat si cateva capturi din procedura, grija si la garnitura si cuplul de strangere al busonului de golire 24 Nm. In plus as adauga ca oricum impuritatile vor ramane pe ”fundul” cutiei datorita geometriei iar golirea se face gravitational si as sugera ca inainte de aceasta operatie sa se aduca temperatura cutiei cam la vreo 35-40C (repet este doar o sugestie, atata tot).

PS: despre lichidul de racire am stat ”in cumpana” daca raspund sau nu, nu doresc sa ”abuzez” cu aceste capturi, dar cu ingaduinta moderatorilor voi incerca (daca se considera se poate sterge acest PS si capturile aferente, cu scuzele mele de rigoare). Pentru DusterII K9K cu uree in circuit intra cam 11 litri de lichid GlaceolRX (typeD) diluat 50% cu apa distilata, verificare finala se face astfel incat lichidul sa fie la nivelul maxim la temperatura indicata, iar termostatul incepe sa deschida la 80C si este deschis complet la 91C. Si aici ar mai fi de adaugat cateva lucruri insa nu doresc sa ”lungesc” prea mult postul asa ca ma opresc aici (tocmai de aceea nu intru nici in detalii despre lichidul de frana).

Toate cele bune!

DusterTL4UleiCutie1.png

DusterTL4UleiCutie2.png

DusterTL4UleiCutie3.png

DusterTL4UleiCutie4.png

Duster2LichidRacire1.png

Duster2LichidRacire2.png

Duster2LichidRacire3.png

Duster2LichidRacire4.png

Duster2LichidRacire5.png

Duster2LichidRacire6.png

Editat de Gil26
  • Like 2
  • Trist 1
Link spre post

Eu acum 20 de ani am avut un Renault 19, 1.7i, cv manuala 5 tr. , asemanatoare cu cele in 5 trepte care se monteaza inca pe gama Dacia. Aveam si un manual de reparatii tip carte, original din Franta. In acel manual scria clar: ''boite de vitesse graisee a vie'' (cutie de viteze lubrifiata pe viata). E clar ca durata de viata a masinii in Occident insemna la vremea respectiva 8-10 ani ( acum am inteles ca 5 ani e durata medie de viata a unei masini, cel putin din grupul Dacia).  Insa sa schimbi uleiul CV la o masina de nici 3 ani si 50k km, care banuiesc ca a fost exploatata in conditii normale, mi se pare pierdere de timp si bani. Poti face verificarea nivelului si eventual sa scoti putin cu o seringa cu un furtunas si sa ii vezi culoarea.

P.S. Si mie imi place sa imi fac de lucru la masina si sa efectuez de unul singur operatiunile de mentenanta si nu numai. Insa, am invatat in decursul timpului ca nu are rost sa faci lucruri inutile la masina doar de ''amorul artei'', sa ma exprim asa...

Link spre post

Referitor la schimbul ulei cutie de viteze as putea sa mai adaug cateva lucruri interesante, cu date fapte si cifre, inclusiv de la un producator de cutii dar si experienta cu masinile pe care le-am avut in peste 30 de ani (diferite marci\modele si cutii) insa asa cum am scris parerile sunt impartite si nu doresc sa intru in vreo polemica, pana la urma fiecare procedeaza asa cum doreste.

Editat de Gil26
  • Like 1
  • Trist 1
Link spre post

Va mulțumesc tuturor pentru răspunsuri, nu vreau sa creez polemicii cu cineva sau intre membrii forumului. Masina este exploatată in condiții normale, deci o sa tin cont de sfaturile voastre si o sa las uleiul de la cutie asa cum este. Eventual o sa verific nivelul, inca sunt curios in privinta antigelului si care e faza cu el la motorizarea mea.

Link spre post
Acum 47 minute, Gil26 a spus:

Referitor la schimbul ulei cutie de viteze as putea sa mai adaug cateva lucruri interesante, cu date fapte si cifre, inclusiv de la un producator de cutii dar si experienta cu masinile pe care le-am avut in peste 30 de ani (diferite marci\modele si cutii) insa asa cum am scris parerile sunt impartite si nu doresc sa intru in vreo polemica, pana la urma fiecare procedeaza asa cum doreste.

Eu zic ca nu este rau sa auzim experientele celor cu state mai vechi in domeniu, chiar daca tin si de alte marci auto. Eu unul, de exemplu, mai detin si o Skoda Octavia Tour 2009, 1.9TDI, care o am de noua. In aceea perioada lucram la reprezentanta acestei marci din Constanta ( Auto Grup SRL). Nu exista nici la vehiculele Skoda vreo recomandare vis-a-vis de schimbarea uleiului la cv manuale, doar la cele automate. Motiv pentru care uleiul la cv manuale se schimba foarte rar in service, doar daca existau probleme ca ar agata cutia in anumite trepte sau la dorinta expresa a clientului. Motiv pentru care, eu, la masina de mai sus, am schimbat uleiul dupa vreo 8 ani de zile si 100k km parcursi. Am facut-o preventiv, fiindca cutia functiona foarte bine. Este adevarat insa, uleiul a fost cafeniu, isi schimbase culoarea, deci nu este rau sa-l schimbam totusi dupa minim 5 ani de exploatare normala, dar prematur consider ca este inutil.

Link spre post

Eu am schimbat uleiul din cutie la aproape 6 ani si 104oookm. Uleiul era destul de inchis la culoare si cam subtire. Ce e curios, ca dupa schimb s-a auzit acel "sirenaj" pe la 90-100km/h. Acum, la 130oookm nu se mai aude.

Link spre post

@AdCristian @Gil26 

"In plus as adauga ca oricum impuritatile vor ramane pe ”fundul” cutiei datorita geometriei iar golirea se face gravitational si as sugera ca inainte de aceasta operatie sa se aduca temperatura cutiei cam la vreo 35-40C (repet este doar o sugestie, atata tot)."

Nu mai bine se face VARA schimbul de ulei la cutia de viteze? Zic si eu. (Daca tot se doreste cu orice pret sa se faca.)

Eu raman la parerea ca cele mai bune piese (Original Equipment) si cea mai buna manopera sunt in uzina. Orice interventie (mentenanta, modificare) facuta ulterior si care nu este absolut necesara reprezinta un minus.

Link spre post
  • Mak changed the title to Schimbare fluide

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...