Sari la conținut

Sistem franare cu ABS

Postări Recomandate

• Răspunsuri 61
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Am vazut ca se plange lumea ca la Duster intra ABS-ul mai repede, prea repede (comparativ cu ce? cu ce masina?)   Daca e sa comparam cu Logan-ul , am un sentiment ca electronica/senzorii sunt identi

Apropos de ABS.. Ieri seara mergeam pe Iuliu Maniu, pe jos un fel de zapada batatorita, inghetata.. un vis. La semafor la Apusului un Logan care mergea cu aceeasi viteza ca mine (30 - max 40 km/h) a p

ABS nu reduce distanţa de frânare, ci ajută la controlarea vehiculului…

Posted Images

Raspund eu, pt ca eu am fost unul dintre cei care au spus acest lucru...

Eu am facut comparatia intre aceleasi masini (Duster) aceeasi echipare (1,5 Dci, Laureate) si aceleasi anvelope (Continental)... numai ca este vorba da ceva timp intre fabricatia lor...

Acum 6 ani am facut comparatia si intre 2 Loganuri (unul cu ABS (a socrului de-atunci) si unul fara ABS (al meu)). Distanta de franare la Loganul cu ABS, pe timp de vara, asfalt uscat, a fost mult mai lunga decat la cel fara ABS in aceleasi conditii.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

@Kidu, nu stiu daca exista anvelopele perfecte insa exista tipuri de anvelope care sunt adaptate pt conditiile de drum. In poza atasata ai distantele de franare la diverse temperaturi la o viteza de 50 km/h, distanta variand in functie de anvelopele folosite:

- verde - roti de iarna cu cuie

- portocaliu - roti de iarna nordice

- rosu - roti de iarna de-ale noastre

post-2381-0-99075100-1417614697_thumb.jpg

Link spre post

Raspund eu, pt ca eu am fost unul dintre cei care au spus acest lucru...

Eu am facut comparatia intre aceleasi masini (Duster) aceeasi echipare (1,5 Dci, Laureate) si aceleasi anvelope (Continental)... numai ca este vorba da ceva timp intre fabricatia lor...

Acum 6 ani am facut comparatia si intre 2 Loganuri (unul cu ABS (a socrului de-atunci) si unul fara ABS (al meu)). Distanta de franare la Loganul cu ABS, pe timp de vara, asfalt uscat, a fost mult mai lunga decat la cel fara ABS in aceleasi conditii.

posibil, nu zic nu...dar te intreb, esti sigur ca masinile sunt absolut la fel (adica greutatea soferilor e aceeasi, tot atata benzina/motorina aveau in rezervor, exact cu aceeasi viteza)? cauciucurile erau acelasi firma/model, aveau aceeasi uzura? nu vreau sa contrazic total ceea ce spui tu, doar ca as fi mai convins de afirmatia asta daca ar fi niste teste facute pe masini identice, in conditii identice...o chestie care nu prea e accesibila noua, celor de rand... dar din nou, nu vreau sa intelegi ca te contrazic categoric, si mie instinctul si/sau bunul simt tehnic imi spun ca nu are cum o masina cu ABS sa franeze pe o distanta mai scurta decat una fara ABS...dar, sa nu uitam ca la mijlocul discutiei se afla cauciucul...cauciucul este un material cel putin ciudat din punct de vedere tehnic.

@Kidu, nu stiu daca exista anvelopele perfecte insa exista tipuri de anvelope care sunt adaptate pt conditiile de drum. In poza atasata ai distantele de franare la diverse temperaturi la o viteza de 50 km/h, distanta variand in functie de anvelopele folosite:

- verde - roti de iarna cu cuie

- portocaliu - roti de iarna nordice

- rosu - roti de iarna de-ale noastre

Eu am zis: "NU EXISTA CAUCIUCURI perfecte ptr orice situatie" ...cred ca e in deplina concordanta cu ceea ce zici si tu. La urma urmei, zapada batatorita e o chestie, zapada pufoasa/proaspata e o alta chestie, zapada inghetata e altceva,asfaltul inghetat deja e altceva.... pe gheata si/sau zapada batatorita doar tintele te ajuta cat de cat...dar cu tintele este "sanie cu zurgalai" pe asfalt de exemplu, iar in zapada pufoasa tintele nu te ajuta cu nimic dar nici nu te incurca...

Editat de kidu79
Link spre post

20000km diferenta in uzura cauciucurilor inseamna mult...este cam jumate din durata de viata uzuala. Anii isi spun cuvantul la performantele unui cauciuc. Eu de exemplu am pe masina de oras niste Pirelli de iarna cu care nu cred ca am facut mai mult de 20-25000km de cand le-am achizitionat (de noi), dar au 5 ani de cand sunt la mine... profilul este inalt, e departe de semnul de siguranta. Si cu toate asta in toamna asta (inca nici nu o venit iarna adevarata) am reusit sa "stresez" ABS-ul de pe masina... si nu vorbesc despre Logan/Duster, deci si la alte masini e exact la fel. Le tin pana in primavara cand pun rotile de vara, si toamna viitoare iau altele mai proaspete...

Legat de durata de viata, la anvelopele de calitate, premium, high performance, etc... te poti astepta sa le poti folosi 100k-130k (asta zic unii, eu inca n-am vazut cauciuc cu 100k km facuti) , dar asta depinde cum au fost folosite, de drumurile pe care au umblat, de incarcarea masinii, de geometria rotilor, etc...

La anvelopele astea "consumer", normale, sau cum li se mai zice "cost efficient" te poti astepta sa te tina pana prin 50.000km, de aia zic ca 20.000km este undeva la jumate durata de viata. Si nu vreau sa ma pronunt, dar daca ai avut pe ambele Logan-uri cauciucurile originale, atunci sigur nu te incadrezi la categoria Premium, no offence.

Altceva, presiunea in pneuri era aceeasi la ambele masini? ;-)

Vrei comparatie pe bune, ptr linistea ta... ia Loganul cu ABS, te sui in el ii dai talpa, frana brusca masori distanta de franare. Revii de la punctul de start, scoti siguranta la ABS, dai blana si franezi, apoi masori distanta de franare...cu aceeasi masina, cu aceleasi cauciucuri, cu acelasi om. Si si atunci exista variabila numita viteza, ca pe ceas intre 50 si 53km/h nu e mare diferenta, in schimb in distanta de franare poate fi 1m in plus sau in minus. Pe langa asta, una e un cauciuc atunci scos din garaj, sau atunci ai plecat cu masina, si alta e un cauciuc deja incalzit...asta nu e un mit, sau o chestie care o fac doar aia de la F1. Cauciucul are randament maxim la o anumita temperatura (ma rog un interval destul de ingust), peste sau sub acea temperatura ii scad performantele.

Acuma fiecare e liber sa faca cum vrea, dar atata timp cat ABS-ul ma ajuta sa mentin masina cat de cat controlabila in caz de frana neprevazuta (asta e singurul rol al ABS-ului) eu prefer sa-l am activ.

Pentru mine, "conditii destul de asemanatoare" nu e suficient :blush: Sa stii ca nu o zic cu rea intentie sau in alt sens. Pur si simplu poti s-o numesti defect profesional. Ptr a da "release" ( imi vine sa mor ca nu mai stiu termenul in romana acuma ptr "release") la o chestie trebuie sa o testez in conditii identice de mai multe ori, iar comportamentul piesei trebuie sa fie la fel. In caz ca ai o eroare si vrei sa identifici sursa, trebuie ca eroarea aia sa fie repetabila in conditii identice de testare, altfel intram pe taramul incertitudinii si statisticii...si aci deja e complicat rau.

Editat de kidu79
Link spre post

@danielcojocar: vezi te rog aici Daca dai click pe cele 2 link-uri se vor deschide niste pdf-uri, care descriu exact studiul asta...ABS vs no-ABS.

Studiul e facut de NHTSA (un fel e RAR de pe la americani). In "Paper" e mai pe scurt, in "NHTSA FInal Report" e descris pe larg cum a fost efectuat testul, masini, conditiile de drum, etc, etc...

Conform acestui studiu (si mai sunt cateva pe net) se pare ca totusi distanta de franare e mai redusa daca ai ABS... desi instinctul ne spune altceva :fear:

Link spre post

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...