Sari la conținut

DACIA DUSTER, UN 4X4 VERITABIL - articol prezentare

Postări Recomandate

Cu o lungime de 4,31 m si o latime de 1,82 m, Dacia Duster este o masina compacta. Dimensiunile sale ii permit sa evolueze la fel de bine in traseu urban, cat si in off-road. Dacia Duster se prezinta ca un vehicul de teren cu linii seducatoare, fara a fi ostentative.

Un design de veritabil 4x4...

Partea fata se distinge prin design-ul robust si modern: aripile mari si rotunjite, ornamentul cromat al calandrului, blocurile optice duble, barele de pavilion impunatoare, precum si aspectul barei de protectie, nu lasa nicio urma de indoiala cu privire la apartenenta modelului Dusterla universul vehiculelor 4X4. Garda la sol inalta, rotile de 16", pasajele rotilor si elementele de protectie a caroseriei invita soferul sa se aventureze pe cele mai dificile drumuri.

Clientii vor putea opta pentru pachetul optional "Pack Look", acesta accentuand design-ul modern al noului vehicul. Pachetul cuprinde: jante de aluminiu de 16", geamuri cu tenta fumurie, bare de pavilion longitudinale, oglinzi retrovizoare, scut de protectie fata/spate si protectie praguri, toate cu aspect crom satinat. O gama completa de accesorii completeaza aceasta alura unica.

La interior, pozitia inalta la volan ofera soferului cea mai buna vizibilitate si confort la drum lung. Design-ul interior evolueaza in functie de versiune de la ambianta "Carbon Fonce" la cea "Brun Shiny". Duster dispune de pachetul optional "Pack Piele" avand scaunele, volanul si manerul schimbatorului de viteze imbracate in piele. O atentie deosebita a fost acordata ergonomiei comenzilor. Comanda 4X4 intuitiva este amplasata ergonomic pe consola centrala conferind usurinta in utilizare.

…si capacitati reale de off-road

Duster a fost conceput pentru a infrunta toate tipurile de drumuri, oriunde in lume. Pentru a raspunde unor nevoi de utilizare variate, Duster va fi disponibil atat in versiunea 4X4, cat si 4X2. Versiunea 4X2 raspunde nevoilor clientilor care se afla in cautarea unui vehicul cu o garda la sol importanta, cu o pozitie de condus inalta si sigura.

Duster se adapteaza tuturor conditiilor de drum datorita:

- garzii la sol importante, de 210 mm-consolelor scurte (822 mm in fata, 820 mm in spate)

-unghiurilor de trecere importante (30°pentru unghiul de atac si 36°pentru unghiul de degajare).

Dacia Duster este un vehicul usor de exploatat. Masa sa, deosebit de redusa pentru gabaritul pe care-l are, este de 1160 kg pentru versiunea 4X2 si de 1250 kg pentru versiunea 4X4. Avand dimensiuni compacte, Dacia Dustereste o masina foarte agila.

Dacia Duster este dezvoltata pe platforma Logan, cu o punte fata de tip pseudo Mac Pherson cu brate triunghiulare. La versiunea 4X4, puntea spate este multibrat de tip Mac Pherson. Atat pentru versiunile 4X2, cat si pentru cele 4X4, cursa mare a suspensiilor favorizeaza motricitatea si confortul.

Dacia Duster 4X4 este echipata cu o cutie de viteze in 6 trepte cu o prima viteza scurta (5,79 km/h pentru 1 000 tr./min). Aceasta solutie simpla ofera posibilitatea deplasarii la o viteza foarte redusa pe teren accidentat. Totodata, ea permite un demaraj usor cu masina incarcata sau atunci cand se afla pe o rampa foarte inclinata.

Comanda 4X4 situata la baza consolei centrale, ii permite soferului Duster 4X4 sa adapteze usor capacitatile vehiculului la nevoile sale. Comanda are 3 moduri:

-in modul AUTO, repartizarea cuplului intre puntea fata si puntea spate se face automat, in functie de conditiile de aderenta. Acest mod a fost dezvoltat pentru a garanta cel mai bun raport tinuta de drum/motricitate, indiferent de conditiile de aderenta. in conditii normale, cuplul este transmis doar rotilor din fata. in caz de pierdere de motricitate sau in conditii de aderenta precara, o parte din cuplu este transferat puntii spate. Aceasta distributie este asigurata de un dispozitiv de cuplare electromagnetic de origine Nissan.

-in modul LOCK, conducatorul blocheaza electronic transmisia 4X4. in acest mod, controlul motor si al sistemului de franare sunt de asemenea adaptate unei utilizari 4X4. Acest mod este rezervat traversarilor dificile si drumurilor neamenajate (suprafete accidentate, noroi, nisip).

-in modul 4X2, transmisia este blocata pe 2 roti. Acest mod se preteaza drumurilor uscate care au aderenta si permite optimizarea consumului de carburant si a emisiilor de CO2.

Motorizari fiabile, economice si cu emisii de CO2 reduse

Dacia Dusterva fi disponibil, in versiunile 4X2 si 4X4, cu motorizari pe benzina 1.6 16v 105 CP si diesel dCi85 CP, dCi110 CP, care au fost deja testate pe numeroase vehicule ale Grupului Renault.

Aceste motoare raspund perfect criteriilor de cost, robustete si usurinta de intretinere care caracterizeaza marca Dacia.Duster are un consum redus, iar bilantul ecologic este unul performant. Emisiile versiunilor dCi incep de la 135 g CO2/km pentru versiunea 4X2, care primeste astfel eticheta Dacia eco² si 145g CO2/km pentru versiunea 4x4.

Un model economic atat la achizitie, cat si la exploatare

Costurile de intretinere au fost puternic diminuate prin prelungirea intervalului la care se face schimbul de ulei, al placutelor de frana si al anvelopelor. inlocuirea filtrelor de aer se va face la 90 000 km/4 ani, iar cea a filtrului de carburant se va face la 60 000 km, si nu la 40 000 km.

Dacia Duster beneficiaza de experienta recunoscuta a Grupului Renault in domeniul sigurantei.

Modelul 4x4 de la Dacia este echipat cu un sistem ABS Bosch 8.0, cu un repartitor electronic de franare (EBV) si cu asistenta la franarea de urgenta (AFU).

Dacia Duster este primul vehicul al marcii care are optional un control dinamic al tinutei de drum (ESP) pentru anumite versiuni, la care se adauga functia de control a subvirarii(CSV) si cel al anti-patinajului (ASR). Aceasta optiune permite de asemenea introducerea unui transfer al cuplului cand o roata patineaza in mod 4x4 pentru a imbunatati motricitatea in cazul in care vehiculul trece peste denivelari.

In ceea ce priveste siguranta pasiva, Dacia Duster beneficiaza, de doua airbag-urifrontale si de centuri in 3 puncte cu limitatoare de efort pentru locurile din fata, care aditional pot fi pretensionate pirotehnic. in functie de versiune, airbag-urilor pasager si sofer li se pot adauga si doua airbag-urilaterale fata.

Atuurile marcii Dacia: fiabilitate si robustete

Asemenea tuturor vehiculelor dezvoltate pe platforma Logan, conceptia modelului Dacia Duster a fost ghidata de imperativul de robustete si fiabilitate care au construit notorietatea marcii.

Protectia anti-coroziune a facut obiectul unei atentii speciale, in acest sens fiind implementate mai multe dispozitive:

- injectare de ceara in cavitatile caroseriei si portierelor;

- etanseizarea prin masticaja imbinarilor exterioare;

- folosirea de ceara suplimentara pentru piesele mecanice ale bazei rulante;

- o protectie ranforsata a bazei rulante si a pasajelor rotilor impotriva proiectiilor de pietris.

Lantul cinematic 4X4 se bazeaza pe elemente testate deja in cadrul Aliantei (punte spate si cuplor Nissan, cutie de viteze noua TL8, in 6 trepte, derivata din cutia de viteze TL4 care a fost deja folosita in gamele Renault si Nissan).

Nivelul inalt de calitate al modelului Dustereste ilustrat si de garantia de 3 ani sau 100 000 km, care va fi disponibila pe majoritatea pietelor europene.

Sursa : Dacia - Diectia Comunicare

dacia_duster_articol.JPG

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • 2 years later...

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere.

• Inregistrare/Autentificare

Pentru a putea posta, te rugam sa te inregistrezi / autentifici.

• ForumDuster.ro pe Facebook

• Topicuri

• Postări

• Tu ai patit cum am avut si eu o speță! La reprezentanta Skoda..la ITP..Ca de ce la cauciucurile de iarna nu am indice de viteza V sau mai mare? Eu aveam T. Mi.am dat seama ca dorea si el o mica șpagă.. Nu am mai apelat la ei! 
    • Nu Nemultumirea este pentru ca: 1. Am schimbat anul trecut bieleta (pipa) dreapta la reprezentanta cu piesa cumparata de la reprezentanta, am facut geometria si am trecut inspectia itp in ziua respectiva la statia itp din cadrul reprezentantei. Masina avea 74000 Km. Anul acesta tot la statia itp respectiva si tot inginerul acela mi-a spus ca nu ma trece daca nu inlocuiesc bieleta (pipa) drepta. Masina are 78000 Km si a fost condusa (cu grija) numai de mine. Nu mi se pare ok sa-mi ceara sa schimb piesa dupa 4000 Km; 2. Anul trecut nu mi-a spus nimic de flansele de la amortizoarele fata. Acum mi-a spus ca nu ma trece daca nu le schimb. Inteleg ca masina este veche (19 ani) dar nici anul trecut nu era noua. Putea sa ma avertizeze ca trebuiesc inlocuite si chiar le schimbam intr-un interval de un an (la reprezentanta si cu piese de la reprezentanta - cum am si facut acum). Masina este pastrata in conditii foarte bune, la temperatura de 15-20 grade tot anul si fara soare. Cat putea sa imbatraneasca cauciucul de la flanse daca anul trecut a fost cat de cat bun - dovada ca nu am primit nicio atentionare.  Mi-a spus ca ar fi bine sa inlocuiesc si amortizoarele deoarece nu mai sunt noi si tot platesc manopera pentru flanse. Aici am inteles si o sa le schimb dar nu imediat. Nu a fost o cerinta ca sa ma treca la inspectie. A fost doar o avertizare. Inteleg asta. Desi mecanicul cand a inlocuit flansele mi-a spus ca amortizoarele sun incat bune.   (Daca platesc gazele ca sa tin la caldura un Logan vechi nu are rost sa vorbim de bani.)   (Am mers cu Skoda 120 L, fabricata in 1978, prin toata tara, inclusiv pe Transfagarasan. O masina buna si sigura.)
    • in curand vinzi cu tot cu Duster Mi-am facut socotelile -raman doar la bare, cutia nu mi intra deloc in buget .  Daca cineva vrea cutia..raman in cursa:)Daca nu - spor la vanzare!
    • Cum ai vrea sa apară in anunț? Ceva mai concis. 
    • Buna ziua! As dori sa modific anuntul pentru ca nu prea gasesc bare transversale care si fie compatibile cu trpa panoramica de la Bigtser. Prin urmare am de vanzare si o cutie Thule cu setul de genti aferent: 1 x Set de genti Thule GoPack 8006 pentru cutiile portbagaj (Cod pachet: TA8006)       1 x Thule WingBar Edge gri - TA9581 (Cod pachet: TA9581)       1 x Cutie portbagaj Thule Force XT L Negru Mat (Cod pachet: TA6357)   Cutia folosita doar de cateva ori. Vand doar impreuna pentru 2000 RON tot pacehtul. Nu este negociabil.  
  • Creează nouă...