Sari la conținut

Duster Extreme 150cp 4x4 - 2022

Postări Recomandate

Salut tuturor membrilor si cititorilor acestui forum.

Am tot amanat inscrierea in acest forum, chiar daca urmaream informatiile de aici inainte sa am in posesie masina.
Sunt posesorul unui Duster Extreme, 1.33, 150CP 4x4, culoare Orange Arizona. Nu are nume inca.

Masina a fost produsa in octombrie 2022 si prima inmatriculare a fost in 07.12.2022. Eu am preluat masina de la 13.300 km de la Daperom Pitesti, dupa indelungi cautari, intentia mea fiind sa cumpar tot un Duster, sh, dar din Germania. Este prima masina considerata noua, am facut trecerea dupa 12 ani buni de pe un Citroen C4 2.0 HDI de care am fost extrem de multumit pana am fost lovit zdravan si a trebuit sa renunt la el.
Am ridicat Dusterul pe 2 Mai 2024, ziua Tineretului pt. un nostalgic ca mine, ma refer ca fire, nu ca nostalgic al regimului trecut.
Primul drum a fost Pitesti-Cernavoda. Am fost placut impresionat de comportamentul masinii, demaraj/acceleratie, chiar si de insonorizare. Nu m-am adaptat la plecarea dupa loc cu a 2-a, nu ma documentasem despre utilizarea pilotului automat, m-am prins tarziu ca auzeam o alerta din cand in cand si era de la navigatie care nu era in functie totusi. Nu am rulat decat pentru cateva minute cu o viteza de 150 km/h, in rest mers normal.

Cateva impresii, situatii pe care le-am intampinat pana acum, la 24.000 de km.
1. Navigatia – cam la 2 saptamani dupa utilizarea masinii, dar fara sa utilizez navigatia, am zis hai sa fac dupa manual update de harti (aici probabil sunt discutii interpretabile, unii vor zice ca se fac la 90 de zile, dar la Naviextras exista un paragraf cu alta exprimare). Am descarcat Tollbox, am facut stickul usb, am realizat imaginea sistemului, iar in momentul recunoasterii de catre Toolbox, am primit o informatie ca inainte de update de harti, exista o actualizare de sistem si ca trebuie facuta inainte. Toate bune, s-a efectuat, m-am dus cu stickul in masina am facut updateul, dar dupa restart, disparuse icoana de navigatie, in rest totul era functional pe MediaNav. Dupa nenumarate mailuri catre Vovea Clientului, contactarea Daperom si o vizita la o reprezentanta Dacia din Constanta, am aflat ce ceva este in neregula cu navigatia, informatia finala fiind de la vechiul proprietar, care mi-a spus ca schimbase unitatea MediaNav, tot din cauza Daciei, deoarece el platise pt versiunea wireless, dar din cauza crizei chipurilor ii fusese livrata masina cu versiunea pe cablu cu promisiunea unor compensari. Pana la urma am rezolvat problema navigatiei si actualizarii hartilor cu ajutorul unui membru de pe forumul gpszone.ro
2. Relanti oscilant. Prima data cred ca am fost in situatia semnalata si de colegul “ttt2021”, anume ca facusem full de full. Dar s-a mai intamplat si in alte situatii, culmea ca era oscilant si scadea sub 500 pt scurte momente.
3. Un zgomot tot oscilant numai in timpul accelerarii in viteza 5 sau 6 (nu vorbesc de sirenajul celebru, care este continuu) in jurul a 2000 rpm pana pe la 2300 sau 2500 rpm. Se aude ca si cum ar fi o aspirare/scapare de aer, nu ca un zgomot metallic sa zic. Culmea, ca daca deschid geamul nu il aud, numai din interior il percep. Ma gandesc sa inregistrez cumva din compartimentul motor sunetul

Masina a fost folosita pentru naveta la locul de munca, cateva zile de concediu, marea majoritate pe autostrazi dar fara aventuri offroad, nici macar drumuri neasfaltate.
Consumul mediu pentru cea mai lunga monitorare a fost cam 7.8. Am preluat masina cu 8.3, dar sub 7.6 nu am reusit sa scad, la un stil de condus omeneste, zic eu nu batraneste. Consumul mediu CB vs plinuri rezervor a fost aproape identic.

Parerile mele, pro si contra:
Pro:
- comportamentul general in ceea ce priveste demarajul, accelerarea, oferta de putere chiar si consumul.
- ambianta si confortul interior (sigur cu rezerva plasticului omniprezent)
- lipsa unor probleme pana acum 😊, alti colegi semnaland mai mult sau mai putin grave.
- nu am resimtit lipsa de confort in ceea ce priveste pozitia la volan sau scaunele, eu fiind si ceva mai inalt.
Contra:
- m-a deranjat la inceput dimensiunea parbrizului, mai precis inaltimea si ma deranjeaza inca stergatorul din dreapta care are o suprafata de acoperire cam mica.
- asa cum mai spunea cineva pe aici, este enervanta si functia keyless go a cartelei, nedetectarea acesteia in fata masinii, toata vara cand foloseam protectia parbrizului, se activa/dezactiva la trecerea dintr-o parte in alta a masinii. Plus ca daca nu deschizi portiere nu se blocheaza la loc.
- la fel si functia camerelor laterale, care trebuie selectata din medianav. Pana acum le-am folosit de cateva ori.
- decelerarea, revenirea la relanti dupa ridicarea piciorului de pe pedala este de multe ori intarziata.
- indicatorul de schimbare viteza, care este activ numai pt treapta superioara nu si pt inferioara. Legat de acest lucru cred ca este si o neconcordanta intre indicatia acestuia de trecere in treapta superioara de pe la 1200 sau 1500 rpm, in timp ce in general stiu ca se recomanda schimbarea vitezelor dupa 2500 rpm.
- am descoperit ca pe discurile de frana s-a format o “buza” pe exterior. Nu cred ca este normal la km actuali si fara o conducere agresiva o astfel de situatie.
- frana de mana nu tine ferm in panta si nu vorbesc de panta abrupta

Ce nu am reusit sa obtin inca este fisa cu intreaga configuratie a masinii. Aplicatia My Dacia ofera date incoerente, amestec de limba romana, franceza si engleza, unele cred ca nu exista, iar unele nici nu am reusit sa aflu ce sunt (sectiunea “AMPRO” exista dotarea standard “EV2GA1”)

La final, trebuie sa spun ca momentan Dusterul meu este in reprezentanta, am avut o mica tamponare si astept de 3 luni sa imi schimbe bara fata si farul dreapta, pe Casco. Acum deja dupa reconstatare cred ca mai astept, sper nu tot atat.

La final, sa auzim numai de bine, evenimente putine, RCA ieftin si la multi km noi construiti de autostrada.

20240612_164119[1].jpg

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 9 ore, Nick70 a spus:

- indicatorul de schimbare viteza, care este activ numai pt treapta superioara nu si pt inferioara. Legat de acest lucru cred ca este si o neconcordanta intre indicatia acestuia de trecere in treapta superioara de pe la 1200 sau 1500 rpm, in timp ce in general stiu ca se recomanda schimbarea vitezelor dupa 2500 rpm.

Este activ si pentru inferioara doar ca apare destul de greu. Trebuie sa ajungi cu turatia aproape de ralanti in treptele superioare sau sa pui motorul  in sarcina mare la turatie mica.

Indicatia de schimb in treapta superioara o afiseaza mult mai repede si asa cum ai observat la turatie destul de redusa, pentru ca sistemul e setat pe conducere eco. Eu de exemplu am zero stelute la driving eco pentru ca schimb la turatii mai mari.

S-o stapanesti sanatos, masina e foarte placuta si chiar distractiva la condus!

Editat de DannyMC
Corectat greseli.
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...