Sari la conținut

Postări Recomandate

Salutare. Am in vedere sa cumpar o remorca pentru transport ocazional, in mod deosebit pentru transportul diferitelor materiale de contructie si eventual lemne de foc. Cateva caracteristici in care sa se incadreze ar fi.

 

1. pana la 750 kg (sotia nu are categoria E... :ahappy: ) , si cu siguranta va fi nevoita sa o conduca si ea.

2. Masuratori maxime...2900 x 1500 x 50 cm

3. Doar pe un ax

4. Cu sistem de frana (asadar si instalatie electrica)

 

Nu sunt un specialist in remorci si nu am tractat foarte des remorci. Orice sfat este binevenit ca sa-mi achizitionez remorca corespunzatoare. Multumesc

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
  • Răspunsuri 63
  • Creat pe
  • Ultimul Răspuns

Top participanti la discutie

Top participanti la discutie

Postari populare

Ieri am imprumutat si eu o remorca de la un prieten ca sa duc niste materiale de constructie intr-un sat, la munte, la 1100m altitudine, pornind din cluj (340m altitudine), materiale + remorca = 640kg

Eu cred ca vanzatorii din Romania fac o confuzie. 1500 kg e de fapt masa maxima remorcabila. Asadar, daca greutatea remorcii e de 260 kg, ai voie sa pui pe ea o greutate de maxim 1240 kg. Vezi si

Prietenul tau are dreptate, Regulamentul UE 1230_2012  permite autoritatilor nationale sa stabileasca masele maxime admisibile, insa in practica se pastreaza informatiile si valorile declarate de prod

Posted Images

1. Cel putin in Romania poti canduce un ansamblu (masina + remorca) de pana la 3500 kg fara cat. E, doar cu B(nu stiu in SLS...oare ce tara este ? )...daca greutatea propusa de 750 kg, asta insemnand remorca cu incarcatura, este suficienta, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta permisului.

2.La dimensiunile astea s-ar putea sa sara umpic de cele 750...dar cum spuneam mai sus nu sunt probleme de cat. de permis.

3. La dimensiunea si greutatea dorita....majoritatea sunt pe un ax cu suspensie pe toroane...niste ''chestii'' de cauciuc care intra presat in axul puntii...eu recomand o suspensie pe arcuri lamelare...daca gasesti...probabil la cele de fabricatie mai veche.

4.Din ce stiu eu, peste 600 kg ar trebui sa aiba sistem de franare inertial (aici vezi cartea de identitate a masini unde scrie cat poti remorca fara dispozitiv de franare)...instalatie electrica trebuie musai sa aiba, altfel nu poti circula/inmatricula.

Editat de Vali Panait
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am o remorca Pongratz cumpărată din Dedeman, a fost vreo 500 euro. Axa si protapul sunt făcute de AL-KO (putea la fel de bine sa fie KNOTT, asa o fost la rând). E din tabla zincata (destul de subtirica dar elastica) cu podea de TEGO. Are dimensiunile benei de 2m x 1m x 30cm inaltimea oblonului. Protap cam 1m si ceva deci in total 3m si o palma dupa masina. Rotile ies mai in afara, deci latime totala cca 1.5m. Greutatea ei proprie e de 150kg mi se pare. Suspensie cu bara de torsiune (zic ei, nu am desfacut-o). Roti de 13" cu gume standard (nu cargo).

Cică are masa totala admisa 750, deci greutate transportabila 600 kg. Nu are sistem de frânare si sincer nici nu ii trebuie (legal doar peste 750 e nevoie parca, eu zic ca nu am simtit nevoia de sistem de frânare la ce am carat eu - oricum merg mai prudent).

 

Am carat cu ea o centrala Viadrus care avea 450 kg fără ambalaj, deci undeva la 500 kg sarcina (asta stiuta, ca am mai carat si cărămizi de era lăsată suspensia la maxim, iar cauciucurile la 3 bari erau lăsate jumate din circumferinta (nu stiu cate kg erau pe ea, dar sincer io zic ca trecea de 700).

Am carat lemne de foc pana la nivelul obloanelor, dar ar mai fi mers cu inaltatoare care le poti cumpara separat (era mult stejar, e drept ca uscat de 4 ani).

 

Eu am facut 10 mii km din Oct 2015 cu Dusterul, din care vreo 3 mii cu remorca dupa el. Sunt foarte multumit de atelaj pt nevoile mele.

 

Ce zice Vali are sens, insa alea vechi cand m-am interesat erau si ele f scumpe (sub 1500 lei nu găseam nimic) si mai trebuiau si reconditionate (in RO si remorcile au ITP la 2 ani).

 

In încheiere, ca tot am scris de o sa mă înjuri :) daca nu ai loc mult in curte, e un model similar ca dimensiuni care insa are protapul rabatabil. E genial, practic o "parchezi" la perete, chiar si intr-un garaj cu masina cu tot (daca e loc de vreo 60cm, intra). Poate ti-a fi util.

 

Succes!

 

PS. Sistemele de frana in general sunt inertiale, cum zice Vali. Instalatia electrica e separat, si e must-have pt drumuri publice si inmatriculat. De noi nu cred ca se vând fără instalatie electrica. Cel mult sa iti iei adaptor de la priza ta de 13 la 7 pini.

Editat de Killer82
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salutare. Am in vedere sa cumpar o remorca pentru transport ocazional, in mod deosebit pentru transportul diferitelor materiale de contructie si eventual lemne de foc. Cateva caracteristici in care sa se incadreze ar fi.

 

1. pana la 750 kg (sotia nu are categoria E... :ahappy: ) , si cu siguranta va fi nevoita sa o conduca si ea.

2. Masuratori maxime...2900 x 1500 x 50 cm

3. Doar pe un ax

4. Cu sistem de frana (asadar si instalatie electrica)

 

Nu sunt un specialist in remorci si nu am tractat foarte des remorci. Orice sfat este binevenit ca sa-mi achizitionez remorca corespunzatoare. Multumesc

 

Salut, eu mi-am luat stema din Metro in 2007, masa maxima 750, cu franare si pot sa-ti spun ca ocazional am pus pe ea si 1000kg si parcurs distante de 30km, pe asfalt, suspensia o are pe bara de torsiune si e cam rigida, adica sub 400kg sarcina scutura bine. I-am facut si un mic schelet si prelata cam la inaltimea portbagajului la Logan, (inainte am avut Logan) iar in spate pe prelata i-am scris mai apoi: "trasa de DUSTER!"

Sfatul meu e sa-ti iei cu franare prin inertie, (asa sunt cele cu franare) caci, parerea mea daca pui un 400kg. si te duci la 100kmh si franezi e o diferenta nu de putina consideratie, plus ca mai vine si iarna, aderenta scazuta, etc.

Sfatul meu e cu franare, costa un leu in plus da merita. Plus ca astea cu franare au si frana de parcare, adica ii tragi frana si blochezi rotile, cea fara franare nu are, iar frana asta ajuta mult la manevrele manuale.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cam toate baumarketurile au modelul de baza Knott la 399 E. Cred ca este ca a ta @killere. dar cred ca este fara sistem de frana. As vrea cu franare ca sa nu fiu impins de remorca atunci cand franez. Cat despre produsele AL-KO, iti pot spune ca sunt super calitative. Am pus ochii pe Stema, dar pleaca cam de la 500 E. Nu stiu daca se face ITP aici, dar trebuie inmatriculata, platesc impozit anual ca la masina si evident asigurarea RCA. Va multumesc pentru sfaturi

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Desigur, impozit si RCA anual si aici. Rovinieta nu trebuie, atât timp cat are masina cu care o tractezi.

 

Fun fact: RCA la remorca e pt situatia cand remorca produce pagube fără a fi atasata unui vehicul tragator, altfel se foloseste RCAul vehiculului care o tractează :)

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Stimati colegi,

 

Legea spune clar in RO ca NU POTI conduce cu permis categoria B, remorca cu MMA >750kg. Da, este corect ce spune colegul Vali cu ansamblu <3.500 kg, dar remorca NU TREBUIE sa depaseasca 750KG. Aveti grija deoarece m-am lovit zilele trecute de asa ceva, si cineva a "capatat" un dosar penal pentru faptul ca remorca depasea 750KG.

Editat de vally007
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Deci deja la o remorca de 1 T iti trebuie B+E ? Sigur nu e vorba de 750kg fără dispozitiv de frânare?)

 

Ai putea sa dai detalii? Eventual ceva legat de articolul de lege in baza caruia a fost sanctionata persoana mentionata de tine?

 

Sunt colegi aici pe care trag rulote mai mari - poate ne mai lamureste careva?

Editat de Killer82
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți începe deja să scrii comentariul și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, te rog, autentifică-te.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

Încărcare
  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.



  • Susține forumul

    Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

    și vei susține forumul.

    Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

    De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere.

  • Inregistrare/Autentificare

    Pentru a putea posta, te rugam sa te inregistrezi / autentifici.

  • ForumDuster.ro pe Facebook

  • Topicuri

  • Postări

    • Eu am cerut.o la predarea masinii.E o hârtie A4.
    • Intervalele si ce se schimba/verifica la revizii exista in fisa de intretinere pe care o primesti la cumparare. Cred ca poti sa ceri o fisa de la dealer inainte.
    • Pentru ca in curand se va face un an de cand ma dau cu Portocala Turbata, mi s-a parut momentul potrivit sa postez o statistica pentru pasionati.  Si avem asa: RCA pe un an B8, "decat" 1022 lei, CASCO 548 euro (2740 lei), ambele la Omniasig. In anul care a trecut am ars dupa bonurile de benzina 1406,25 litri de zeama de dinozaur, la un cost modic de 9979,66 lei. Raportat la cei 16900 km parcursi rezulta un consum mediu anual de 8,32 la suta de kilometri parcursi. Mi se pare decent, raportat la puterea motorului si la aerodinamica tip caramida. Dupa cum am mai spus, in momentele respective, comportamentul masinii in afara asfaltului e mai mult decat onorabil si stiu sigur ca poate mult mai mult decat sunt eu capabil sa cer de la ea. Motorul mi se pare in continuare cireasa de pe tort, silentios, rafinat, iar felul in care trage in sarcina este incredibil. Scaunele, chestia care mi s-a parut cel mai aiurea dupa ce am luat masina si imi amintesc ca la primul drum lung ma durea groaznic genunchiul drept si spatarul scaunului parea ca in loc sa ma sustina ma impunge... Din fericire ne-am impacat exact la timp pentru tura pe care am facut-o 6 luni mai tarziu prin Europa, in care n-am avut probleme nici dupa 600 km condusi intr-o zi. Despre comportamentul transmisiei integrale a masinii in off-road pot doar sa spun ca mi sa parut mai mult decat capabila pentru ce am cerut eu de la ea. Adica indiferent de coclaurile, dealurile sau noroaiele in care am bagat-o, a fost in stare sa ma scoata fara prea mare deranj ... Nemultumiri dupa un an, sunt putine, iar cele care sunt se leaga de comportamentul timoneriei, ambreiajului, transmisiei, (nu m-am prins inca care din cele trei e de vina) in situatii de condus "sportiv" cu schimbari rapide si agresive de trepte. Am avut o perioada destul de lunga dupa cumparare, cand mi se parea ca nu mai stiu sa conduc si aproape fiecare schimb de treapta era insotit de o smucitura!  Dupa multa lectura on-line am inteles ca nu sunt chiar prostul clasei la condus si ca mai sunt si altii care experimenteaza aceeasi problema!  Pana la urma am inteles cum "vrea" Dusterica sa fie condus si am facut pace! Iar acum ma bucur de el in fiecare zi chiar si in aglomeratia nebuna a Bucurestiului.
    • Salut. Știe cineva să îmi spună unde găsesc intervalul de revizii în garanție și ce anume se face? Am descarcat manualul dar nu am găsit ce caut. Încerc să îmi dau seama dacă e mai convenabil cu rate și totul inclus 5 ani.
×
×
  • Creează nouă...